Бебешки стъпки в либерализацията на юана

Reuters

Всяко пътешествие, дори на хиляди ли, започва с първата стъпка. А Китай все още само си лъска ботушите в подготовка за пътя, по който трябва да поеме, за да превърне юана в световна валута.
Според този скептичен възглед усилията на цяло едно поколение ще са необходими, за да може юанът да стане напълно конвертируемата валута, която да е в състояние да мери сили с щатския долар и еврото.
По-примамливото тълкувание на събитията гласи, че Китай напредва доста успешно с разширяването на употребата на юана извън границите си, като по този начин дава ясен сигнал, че е решен да оказва по-сериозно влияние на сцената на глобалните финанси.
Оптимистите бяха въодушевени, когато на 17 юни Пекин разшири пилотната си програма, която позволява вносът и износът да се изчисляват в юани, вместо в долари или в други чужди валути. Схемата вече включва и компаниите с дейност в 20 китайски провинции, а не само в пет южни града, както и контрагентите им във всички страни, а не само тези в Хонконг, Макао и Югоизточна Азия.

Капка в търговския океан

Експериментът започна с бавен ход през миналия юли, но темпото бе засилено, след като процедурите бяха надлежно упражнени и проверени. Общият обем на търговията, деноминирана в юани, между края на март и края на май е бил 44,6 млрд. юана ($6,6 млрд.).
Тази сума си остава капка в океана. Ако обаче Китай спази обещанието си от 19 юни да позволи по-голяма свобода на обменния курс на юана, китайските компании може да се поддадат на изкушението да заобиколят рисковете при обмена на чужди валути, като осчетоводяват бизнеса си в националната си валута.
А за износителите към Китай консенсусът, че юанът трябва да се придвижва нагоре, осигурява прекрасен стимул да държат в себе си китайската валута.
„Очакваме повече от половината от китайския търговски поток, предимно двустранната търговия с нововъзникващите пазари, да бъде осчетоводявана в юани в следващите три до пет години“, пише в доклад Цю Хунбин от HSBC в Хонконг.
Ситуацията може да стане още по-интересна. Компаниите извън Китай няма да са особено склонни да държат юани, освен ако не получат инвестиционни възможности в юани. Възможността за отваряне на депозитни сметки в Хонконг, който е основният канал за сетълмент в юани, ще им носи твърде незначителна доходност.
На редичката изчакват и плановете за разширяване на възможностите за инвестиции в юани в Континентален Китай.
Миналата седмица компанията за платени магистрали Hopewell Highway Infrastructure Ltd. обяви, че ще пусне в Хонконг първата емисия на деноминирани в юани корпоративни облигации в нефинансовия сектор.
Скоро се очаква и появата на деноминирани в юани застрахователни полици, а властите планират да позволяват на брокерските фирми да приемат депозити в юани и да ги инвестират на капиталовите пазари в Континентален Китай.
Схемата, наречена „мини-QFII“, е по-малката версия на програмата Квалифициран външен институционален инвеститор (QFII), по която избрани задгранични фондове получиха разрешение да конвертират чужда валута за около $30 млрд. в юани и да ги инвестират в Китай.
Както вече сме свикнали в хода на финансовата либерализация в Китай, темпото ще бъде предпазливо, а не зашеметяващо.
Да не забравяме и че миналата седмица Китай заяви, че ще облекчи условията за китайските фирми, които искат да прехвърлят пари зад граница за цели, различни от търговия или инвестиции.
„При по-гъвкав обменен курс очакваме по-силна либерализация на капиталовите сметки, а и Китай вече може да не изпитва чак такава нужда от трупане на резерви в чужда валута в средносрочен план“, казва Цзянгуан Шън, икономист за Mizuho в Хонконг.
И така стигаме до замесените политически мотиви.
Възмутен от „огромната привилегия“, на която САЩ се радват като управители на водещата резервна валута в света, Китай предпочита да държи чуждестранните си инвестиции в юани (което междувременно ще засили позициите му), отколкото в щатски долари, на които гледа с недоверие.
Управителят на централната банка Чжу Сяочуан очерта дългосрочен план през март 2009 г. за изместване на долара чрез наднационална валута, близка до тази на МВФ (т. нар. специални права на тираж).
Предвиждаше се юанът да е една от съставните части на тази нова парична единица. В СПТ към момента влизат доларът, еврото, йената и английската лира.
Редица анализатори определиха като наивна идеята на Чжу. Политическите ветрове обаче са на негова страна предвид факта, че нововъзникващите пазари стават все по-силни, докато богатите страни тънат в дългове.
МВФ е решен да прехвърли на новоиндустриализираните страни членки поне 5% от правата на глас, а управляващият директор на организацията Доминик Строс-Кан иска да разшири кошницата на СПТ с други валути, като се започне от юана.

Преминаване към конвертируемост

„Ще е трудно да включим юана, преди той да има истинска пазарна цена и да се е превърнал по един или друг начин във валута с плаващ курс. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре“, заяви той на 29 юни.
Подкрепянето на юана чрез утвърждаването на Хонконг като крайбрежен център за китайската парична единица е на светлинни години от това да се премахнат ограниченията върху капиталовите потоци, които лишават чуждестранните инвеститори от свободен достъп до финансовите пазари във вътрешността на страната.
„Пълната либерализация на капиталовата сметка влече по-мащабни последици от интернационализацията на юана и в този смисъл трябва да бъде извършена внимателно“, казва Джоузеф Ям, бивш управител на Централната банка на Хонконг.
Ако международната търговия в юани обаче се развие и постепенно пазарните сили започнат да определят стойността на китайската валута, Пекин вероятно ще свикне с идеята за конвертируемост. По-постижимо обаче е вкарването на юана в СПТ.
„Това са бебешки стъпки“, коментира инициативите на Пекин Стивън Роуч, председател без изпълнителни функции в Morgan Stanley Asia. И добавя: „Всички те обаче са в правилната посока – превръщането на юана във валута с по-широко международно присъствие, съизмеримо с глобалната роля на Китай; отварянето на капиталовата сметка и преминаване към конвертируемост.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *