Бедността в Италия е на рекордни равнища

Бедността в Италия достигна поне 16-годишен максимум на фона на икономическата криза, която доведе до увеличаване на безработицата и намаляване на възнагражденията, предаде „Ройтерс“.

Относително бедни (според определението – семейство, което живее с месечен доход от 991 евро или по-малко) са 12.7 процента от семействата. Това е най-високото равнище, откакто се води подобна статистика от 1997 година, сочи доклад на статистическата служба Истат (Istat).

Докладът, който обхваща данни за множество сфери – от безработицата до демографията, сочи, че бедността се е задълбочила във всички италиански региони между 2011 г. и 2012 година. Делът на относително бедните е нараснал от 4.9 на сто до 6.2 на сто в по-богатия Север и от 23.03 на сто до 26.2 на сто в по-бедния Юг.

„Като една от страните, засегнати най-тежко от кризата, Италия отчита прогресивен спад по основните макроикономически и социални показатели през 2012 година“, каза министърът на труда и бивш ръководител на Истат Енрико Джованини при представянето на доклада.

„Въпреки това социалната кохезия се запази, давайки възможност на страната да подкрепи жертвите, насочени към възстановяване на финансовата стабилност и провеждането на важни реформи“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *