Бедност заплашва половината българи

Брюксел. В България делът на хората, застрашени от бедност, е най-голям в ЕС, а във Великобритания има най-големи разлики в богатството между регионите, пише европейското издание „ИЮ обзървър“.

Според статистиката, обявена днес от Евростат, за периода 2008-2011 година, почти половината българи (49,1%) рискуват да изпаднат в бедност и да бъдат социално изключени. В Румъния делът на тази категория е 40,3 процента, а в Латвия – 36,6 процента.

В другия край на класацията е Чехия (15,4%), следвани от Холандия (15,7%) и Швеция (16,1%). В ЕС като цяло 121 милиона души (24%) са заплашени от икономически трудности, което означава, че са застрашени от бедност, сериозни материални лишения или живеят в домакинства с много ниска интензивност на труда.

Най-богатият регион в ЕС е Вътрешен Лондон с брутен вътрешен продукт на глава от населението 328 процента от средния за ЕС. Той е следван от Люксембург и Брюксел.

В почти три четвърти от 272 региона в 28-те страни членки на ЕС между 2008 и 2011 година равнището на заетост се е понижило,като регионите в България, Испания, Латвия и Ирландия отчитат най-големи спадове (около 9 %.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *