Бедност мъчи 60% от пенсионерите и 84% от децата в България

През 2015 г. линията на бедност е била 286 лв., аправителството вече е изчислило и линията на бедност, която ще е валидна за настоящата 2016 г. – 300 лв.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Христина Христова по повод изследване на КНСБ, според което едно четиричленно семейство се нуждае от доход в размер на 2242 лв. за покриване на разходите за храна, образование, жилище и здравеопазване в края на 2015 г.

Тя посочи, че е добре, че държавата също посочва от няколко години линията на бедност.

„Пенсионерите, които получават минималната пенсия от 157 лв., са два пъти под линията на бедност. Тук идва въпросът за качеството на живота”, коментира Георгиева. Това важи за 60% от пенсионерите в България.

Тя определи линията на бедност, която съществува от няколко години като „откровеност пред населението” за това колко е най-малкият доход, който трябва да има всеки гражданин.

Георгиева отчете, че от детските добавки за доходи под 350 лв., към края на миналата година са се позовали 84% от децата в България.

По думите ѝ методиката, която използва Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ, е коректна, тъй като социолозите там работят с потребителска кошница, в която трябва да са събрани най-необходимите ни стоки и услуги за живот, като храна, ток и отопление.

Според Георгиева парадоксите на пазара на труда, като високата безработица при множество свободни работни места, се дължат и на възможността много хора да получават социални помощи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *