Безработицата в Германия остава на едно постоянно ниво

Последните данни за безработицата в Германия преди общите избори по-късно този месец донесоха твърде малко радост за политиците на страната.
През август данните за безработицата, които най-често се цитират в Германия, показаха увеличение с 9000 въпреки че общата безработица, коригирана със сезонните изменения, е намаляла с 1000.
Ръководителят на Федералната агенция по заетостта, Франк-Юрген Визе, е песимистично настроен като заяви: „Предстоят още съкращения. Ето защо ние очакваме безработицата да се повиши през есента.”
Сезонно коригираната стойност е по-ниска главно поради използването на схеми за субсидиране на непълен работен ден.
Министърът на зааетостта Олаф Шолц заяви: „чрез насърчаване програмите за работа на непълен работен ден, много служители запазват своите работни места .”
Но икономистите предупредиха, че се очертава скок на безработицата, защото фирмите считат за твърде скъпо да поддържат персонал, дори и с помощта на държавните субсидии за заплати и обезщетения, когато хората преминават от пълен на непълен работен ден. В тези програми сега са заети 1,43 милиона германци и общият им брой се е увеличилс 300000 за три месеца.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *