Безработицата в САЩ на 26-годишен връх

Доларът и японската йена отново се движеха в тясна корелация с пазарите на акции през последния ден на отминалата седмица. Късното рали на водещите американски борсови индекси предизвика спада на двете валути в основните им кросове, въпреки че началото на сесията за тях беше доста по-позитивно.
С най-голям интерес през деня се очакваха данните за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ за август. Индикаторът отчете по-добри стойности от прогнозите, след като стана ясно, че американската икономика е загубила 216 хиляди работни места през изминалия месец. Предварителните данни сочеха спад в заетостта с 230 хиляди, с което показателят отбеляза най-доброто си представяне за последната една година.
Разочарованието обаче, дойде след обявяването на безработицата отвъд Океана. Броят на незаетите нарасна до 9.7% през август на фона на очаквания за 9.5%. По този начин индикаторът отчете най-високата си стойност от 1983 година насам и даде индикации, че излизането от кризата може да не е толкова близо, колкото се очакваше до скоро.
На коренно противоположния полюс бяха данните за заетостта в Канада, което предизвика засилено търсене на местната валута до края на деня. Всъщност канадският долар беше най-добре представилата се основна валута в петък, след като икономиката на страната добави нови 27 хиляди места през август. Предварителните прогнози сочеха спад с 15 хиляди, а предходните данни отбелязаха понижение с 44.5 хиляди.
След излизането на тези новини се очаква интересът към срещата на Канадската централна банка в четвъртък да се засили с оглед на предположенията, че представителите на институцията може да променят прогнозите си за икономиката в положителна посока.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *