Безработицата… Най-тежка до пролетта!

За подпомагане на бизнеса и пазара на труда тази година ще бъдат похарчени 300 милиона лева от оперативна програма „Човешки ресурси”. Това обяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
По думите му овладяването на безработицата е основен приоритет на социалното министерство.
Министър Младенов допълни, че към края на декември безработицата у нас е била 9.13%. Според него най-трудни за пазара на труда ще бъдат първите месеци на годината.
Ще бъде доста тежко тази година, но аз се надявам, че чрез мерките, които взимаме по отношение на Националния план по заетостта през тази година, ще направим всичко възможно да омекотим последствията, които ще са на пазара на труда.
Ситуацията с безработицата е пряко свързана със състоянието на икономиката в страната. Още от утре започваме да търсим нови механизми за подобряване на ситуацията на пазара на труда, както се разбрахме миналата седмица с организациите на на работодателите, каза Тотю Младенов. Голяма част от работодателите желаят да запазят работната си ръка и трябва да им дадем възможност да имат предимства, когато са точни в плащането на осигуровките на работниците си. Все още няма точни данни колко от работодателите не плащат навреме заплатите и осигуровките на работниците си. Но трябва да се направи всичко възможно държавата да се издължи на бизнеса, за да може и той от своя страна да се издължи на работниците си.
Младенов не потвърди, че държавата дължи между 1 и 2 млрд. на бизнеса, като уточни, че това са данни на работодателските организации.
Аз събрах най-добрите експерти в социалното осигуряване и до края на месеца ще уведомя правителството. Тази година е приоритет заетостта, реформите в пенсионната система ще направим с перспектива 15-20 г. години. Не бива да се преекспонира темата, подчерта министърът. Целта ни е да предложим гъвкава система на пенсиониране, за да не бъдат ощетени хората, както и да създадем стабилна пенсионна система. Длъжни сме да върнем авторитета на пенсионната система. Според Тотю Младенов средногодишната безработица през 2010 г. ще е 11.4%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *