Безработицата на Балканите

Босна и Херцеговина и Косово имат най-висока безработица на Балканите, а Румъния и Турция – най-ниска, показва проучване на Анадолската агенция, публикувано в босненския в. „Дневни аваз“.
Заради дълбоката икономическа и финансова криза и политическата нестабилност след разпадането на бивша Югославия, повечето от страните в Западните Балкани бележат много бавен икономически напредък и постоянно висока степен на безработица.
В Босна и Херцеговина безработицата през септември е достигнала 44,8 процента, докато през същия месец миналата година е била 44,2 процента. По данни на косовската Агенция за статистика безработните в Косово са 35,1 процента. Значително е нивото на безработицата и в Македония – 28,8 процента от работоспособното население (данните са за втората половина на тази година), както и в Гърция – 27,3 процента, и Сърбия – 24,1 процента (през декември).
От балканските страни най-ниска е безработицата в Румъния – 7,5 процента, следвана от Турция – 9,9 процента, Словения – 11,2 процента, България – 12,7 процента. Следват Албания, Черна гора и Хърватия, които през последните години са извършили значителни икономически и финансови реформи, довели до привличане на чуждестранни инвеститори и поддържане на сравнително ниско ниво на безработица. В Албания през юли тази година безработицата е била 12,8 процента. След нея са Черна гора с 14,78 процента (ноември) и Хърватия, където безработни са 17,2 процента от работоспособното население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *