Безработица под 9%, заетите – до 60%

Политиката към пазара на труда да бъде насочен към безработните с ниска степен на образование, младежи, хора с увреждания и лица над 50 годишна възраст, предвижда Националния план по заетостта през 2007 г.

Заетостта да нарасне до 59%, а нивото на безработица да падне под 9 на сто предвижда Националния план по заетостта за 2007 г. През тази година активната политика на пазара на труда ще бъде приоритетно насочена към безработни лица с ниска степен на образование и без специалност и професия; безработни младежи без специалност и професия и/или без трудов стаж, неактивни обезкуражени лица; безработни хора с увреждания; безработни лица над 50-годишна възраст. Това предвижда обсъденият от Националния съвет за тристранно сътрудничество проект на Национален план за действие по заетостта за 2007 г.

Заседанието беше ръководено от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. В него участваха министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Сотир Ушев и представители на социалните партньори. Те одобриха единодушно предложения проект на Национален план и се обединиха около мнението, че е най-добрият такъв документ досега.

Документът предвижда равнището на заетост да достигне 59 на сто за хората на възраст между 15 и 64 г., равнището на безработица средно за годината да падне под 9 на сто, а броят на регистрираните безработни да намалее с над 7 на сто. Ще бъде осигурена субсидирана заетост на над 82 000 души и обучение на над 31 000 души.

В държавния бюджет за 2007 г. са заложени 190 млн. лв. за активни политики на пазара на труда. От тях приблизително 80% ще се използват за финансиране на програми и проекти за създаване на субсидирана заетост, 11% – за финансиране на насърчителни мерки по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и 9% – за включване в обучение за придобиване на професионална квалификация. НПДЗ през 2007 г. включва изпълнението на над 35 програми и проекти и 30 мерки по ЗНЗ. Допълнителни средства за финансиране на активната политика по заетостта се осигуряват от Програма ФАР, ПРООН и други външни донори. Оперативните цели и мерките в НПДЗ, финансирани със средства на Европейския съюз, ще се изпълняват съгласно заложените дейности и задачи в одобрените проектни фишове по програма ФАР в рамките на финансовите меморандуми по ФАР 2003, 2004 и 2005 г.

С цел постигне на по-голяма ефективност, в НПДЗ за 2007 г. е заложено да се променят някои от индивидуалните размери на изплащаните средства. Субсидираното трудово възнаграждение на безработните лица, включени в програми и мерки, се увеличава от 160 лв. на 180 лв. при пълен работен ден (почасовото трудово възнаграждение нараства от 0.95 лв. на 1.07 лв.). Субсидираното трудово възнаграждение, което се осигурява на нововключените безработни лица по програма „Старт на кариерата“, се увеличава от 250 лв.на 280 лв.

За подобряване на насочеността и ефективността на тези действия, както и на предоставените от държавния бюджет средства за активна политика на пазара на труда, през 2007 г. ще стартират нови програми и проекти. Това са Национална програма „В подкрепа на майчинството“; Програма „Ескулап“ за преквалификация и заетост в здравеопазването; проект за общо и професионално обучение на безработни и заети лица в балнеологията; проект „Обучение по актуални професии за нуждите на туристическия бранш“; проект „Оптимизъм“ за преквалификация на съкратени учители.

На днешното заседание на ротационен принцип бяха избрани двама нови заместник-председатели на НСТС за 2007 г. От страна на работодателите това е председателят на УС на Съюза за стопанска инициатива проф. д-р Борислав Борисов, а от страна на синдикатите – председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *