Без изненади от централните банки, еврото и паундът падат

Bank of England очаквано остави основната си лихва непроменена на срещата си днес, но споровете кога да започне увеличението набират все по-голяма сила. Централната банка съобщи, че Комитетът по парична политика към нея е постигнал съгласие в края на двудневната си среща да не променя основната лихва от рекордно ниските 0.50%, както и да запази общия размер на програмата за финансови стимули на ниво от 375 млрд. паунда.

След шест тримесечия на ръст на икономиката, банкерите трябва да балансират между необходимостта да излязат от политиката на количествени улеснения, при ниска инфлация и слаб темп на нарастване на доходите във Великобритания. Повече информация за бъдещите им планове ще има следващата седмица, когато управителят наBoEМарк Карни ще оповести новите икономически прогнози на финансовата институция.

Европейската централна банка също остави лихвените си нива и паричната си политика без промяна. Сега пазарът е в очакване на пресконференцията на нейния управител Марио Драги.

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0.15%, 0.40% и 0.10%.

След оповестяването на решенията на двете централни банки паундът продължава да пада, като губи 0.08%, до 1.6842 долара. А еврото губи 0.06%, до 1.3375 долара.

13:00 часа

Днес е ден на централните банки. Във Великобритания и Европейският съюз ще бъдат взети решения за паричната политика. И въпреки че промени не се очакват както от страна на Европейската централна банка, така и от Банката на Англия, фокусът на инвеститорите е насочен към сигнали за плановете на двете институции.

Има доста въпросителни за това, кога ще започне затягането на паричната политика във Великобритания и какви ще са действията на ЕЦБ в подкрепа на европейската икономика на фона на новите контрасанцкии предприети от Русия.

Фундаменталните новини от днес също потискат пазара. През юни индустриалното производство в Германия нараства само с 0.3% на месечна и пада с 0.5% на годишна база. Данните са много по-слаби от очакванията.

Междувременно търговският баланс на Франция се влошава, като дефицитът нараства до 5.38 млрд. евро.

Така FTSE 100 пада с 0.17% , до 6 625 пункта. Германският DAX е надолу с 0.03%, до 9 126 пункта, а френският CAC 40 губи 0.34%, до 4 193 пункта.

В Азия сесията премина по подобен начин, като с изключение на Ток, където инвеститорите прибираха печалби от къси позиции, фондовите индекси регистрираха сериозни понижения.

В Токио Nikkei 225 нарасна с 0.48%, до 15 232 пункта. В Хонконг обаче Hang Seng се срина с 0.80%, до 24 388 пункта, а основният индекс в Шанхай загуби 1.33%, до 2 188 пункта.

Вчера в САЩ апетитът за риск надделя, както основните индекси регистрираха повишения, след като новината, че Кремъл ще отговори с контрасанкции, а не с военна интервенция в Украйна, успокои пазара.

Днес преди решението на ЕЦБ за лихвите и паричната политика еврото поевтинява с 0.05%, до 1.3377 долара. Паундът пада с 0.07%, до 1.6842 долара. Доларовият индексDXYе нагоре с 0.04%, до 81.48, като пазарът изчаква решенията на централните банки.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през септември поевтиняват с 0.30%, до 104.28 долара за барел, а цената на златото пада корективно с 0.14%, до 1 304.10 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *