Без контрол над производителите на алкохол, цигари и горива

Първото лобистко гласуване на депутатите от управляващите партии е факт. Те уж имат намерение да наложат по-голям контрол над производителите на акцизни стоки, но с действията си го отлагат в далечното бъдеще. При това с абсурден аргумент: да питаме Брюксел, за да не падат после актовете в съда. Дори това да беше вярно, то нямаше нужда отлагането да се записва в закон, а можеше питането да се случи синхронно с гратисния период за компаниите да монтират нужните измервателни уреди. Освен това четири години имаше същите изисквания в наредба и от Европейската комисия нямаше и знак за нещо нередно.

Така депутатите оставиха извън контрол за още много месеци, ако не и години, производителите на цигари, алкохол и горива. Най-облагодетелствани от отлагането са големите компании в тези сектори като „Булгартабак“, „Винпром Пещера“, „Лукойл“.

Коалицията на отлагането

Със 112 гласа „за“ (77 от ГЕРБ, 12 от ДПС, 13 от Реформаторския блок, 9 от Патриотичния фронт и гласът на независимата Ана Баракова), 20 „против“ и осем „въздържали се“ парламентът гласува да бъдат монтирани допълнителни уреди, които в реално време да отчитат към агенция „Митници“ колко точно тютюн в колко цигари се влага, какви питиета и с какъв градус се произвеждат, както и колко и какво гориво се рафинира. Изненадващо обаче по предложение на работна група от парламентарната бюджетна комисия, в която влизат представители на различни партии (конкретен състав не е известен, но участват Менда Стоянова и Емил Димитров), се предложи отлагане със следващо изречение в същия член. Вносителите на законопроекта са предвидили 6-месечен период, за да получат нотификация за уредите от Брюксел. Практиката обаче показва, че подобна процедура може да трае дълго (случаят с БДЖ показа, че това може да продължи няколко години). След приключването на процедурата с еврокомисията производителите и вносителите на акцизни стоки ще имат срок от шест месеца, в който да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *