Белгийците се вдигнаха на национален протест

Общественият транспорт в Белгия вече е силно засегнат от започналия в страната ден на национален протест.

Стачката е организирана от най-големите профсъюзи в страната – християнски, социалистически и либерални, – за да бъде изразено недоволството на белгийците от спада в покупателните им възможности поради непрекъснато растящите цени на храните и горивата и недостатъчното компенсиране на работните заплати в условията на невиждана от години инфлация в Белгия.

В железопътния транспорт протестът започна още късно вечерта вчера. В северната част на Белгия, Фландрия, някои влакове сутринта още се движеха, но като цяло движението е силно нарушено. В

В южната част на страната, Валония, влакове практически не вървят. Централната гара на Брюксел, най-голямата гара в Белгия, е затворена, доколкото някакви влакове все пак пристигат в столицата, те стигат до брюкселската Северна гара.

Високоскоростните влакове по линията „Талис“ (Брюксел-Париж) и „Евростар“ (Брюксел-Лондон) няма да се движат през целия ден. Почти няма движение на автобуси или трамваи в северната част на Белгия, информират белгийски медии.

Фламандската компания за обществен транспорт „Де Лейн“ е силно засегната от протестната акция. Само няколко автобуса се движат между провинциите Източна и Западна Фландрия.

Метрото в Брюксел заработи по-рано сутринта, но движението на влакчетата е силно разредено. Не се движи нито един трамвай, а автобуси вървят само по няколко линии.

Профсъюзите блокираха също движението в най-голямото белгийско пристанище Антверпен. На няколко места по пътните подходи към него са разположени стачни постове, които раздават листовки и информират автомобилните водачи за характера на протеста.

През деня стачни действия ще има в почти всички сектори на белгийската икономика. Ще бъдат засегнати промишлени предприятия, банковата сфера. Протестни акции са обявени в учебни заведения, в поликлиники и болници. Общински служители ще отидат на работа, но ще извършват само спешни и неотложни услуги. За големите вериги магазини е известно, че „Делез“ и „Карфур“ няма да работят.

Днешният ден бе избран неслучайно за протест. На 14 октомври правителството трябва да представи държавния бюджет за 2009 година и профсъюзите искат да се окаже натиск в него да бъдат включени съществени мерки за повишаване на покупателните възможности на белгийците.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *