Бележка за здравни вноски? Сега променете конституцията!

По едно време се чудехме дали ще можем да пътуваме в чужбина, ако не сме здравно осигурени, после се появи идеята да се обвърже осигуряването с издаването на лични карти, а сега – това. Прави впечатление, че всички идеи са в тази посока – какво да забраним на хората, които не се осигуряват за здраве? В генерирането на предложения по темата очевидно се покриват поне два критерия – идеята трябва да е абсурдна и да противоречи на конституцията.
През 2000 г. Конституционният съд на България постанови, че правото на труд стои по-високо от правото (тоест задължението) на осигуряване. С други думи, държавата може да задължава хората да се осигуряват, но не може да потъпква изконни техни права, преследвайки здравно-осигурителните си цели. Под изконни права трябва да разбираме не само правото да се трудим, но безспорно и правото на собственост (да притежаваме) и правото да се разпореждаме с тази собственост (включително да продаваме/купуваме такава). Да поставяме здравната каса измежду тези права е просто безумие.
Крайно време е да си отговорим на един прост въпрос. Престъпник ли е този, който не се осигурява за здраве? Представете си човек, който работи, гледа семейство и не създава проблеми на околните. Ако не внася здравни осигуровки, трябва ли полицията да го арестува и да го заведе в затвора? Или без затвор просто да му вземем личната карта, да му забраним на ходи в чужбина и да си продава имуществото? И всичко това, защото в конституцията ни пише, че „гражданите имат право на здравно осигуряване“?
Проблемите пред здравното осигуряване в България трябва да се решат в рамките на здравната система. Това включва отговори на въпроси като какво е качеството на здравните услуги, как се харчат и източват ли се парите, имат ли избор хората и т.н. Всяко друго решение означава да пренебрегнем очевидните структурни проблеми и да тръгнем по пътя на насилствените и административни мерки.
Мотивите на този подход би трябвало да звучат така: „Тъй като ни е скапана здравната система и хората не се осигуряват, няма да пипаме системата, а ще обвиним хората и ще ги накараме насила да се осигуряват“. Това, разбира се, следва да бъде придружено с лека поправка на член първи на конституцията, а именно: „България е република с парламентарно управление и осигуряване в НЗОК“.

Петър Ганев, ИПИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *