Белезите на кризата

Световната рецесия се проявява по големи и малки начини, повечето мрачни, някои причудливи и често отразяващи изобретателния човешки дух. Ето и някои от белезите на времето подбрани от Reuters:
* Времената за някога процъфтяващия пазар на луксозни стоки в Москва са тежки, като печалбите се очаква да спаднат с една трета през настоящата година. Надписите върху луксозните магазини на британските дизайнери Аликзандър Маккуин и Стела Маккартни бяха свалени по-малко от 18 месеца след отварянето им; обувките с високи токчета, прозрачните рокли и италианските вълнени палта бяха натъпкани в складовете на съседните магазини и разпродадени със 70% отстъпка, преди магазините да затворят през март.
* Измамите по интернет, за които са били уведомени щатските власти, са нараснали с 33% миналата година и броят им продължава да расте през настоящата година със задълбочаването на рецесията. Най-честото оплакване е било за недоставяне на дадена стока, следвано от измами при интернет търгове, измами с кредитни карти и инвестиционни измами. Настоящата година се очаква да бъдe доста натоварена откъм кибер престъпленията.
* Aston Martin, която някога произвеждаше автомобилите на агент 007 Джеймс Бонд, закри 600 работни места във Великобритания през тази година, тъй като продажбите на луксозни модели намаляват. Компанията преговаря с инвеститори за набирането на капитал.
* Влизането в Харвард вече е по-трудно през тази година. Рекорден брой кандидат-студенти са кандидатствали, привлечени от атрактивните оферти за финансова помощ, които се струваха особено изгодни на семействата, пострадали от рецесията. От Харвард обявиха, че кандидатите са били 29 112 като само 7% от тях са били приети, което е най-малкия процент в историята на университета.
* Дядо Коледа си има нов хазяин, благодарение на рецесията. Финландия обяви, че ще продаде на местни инвеститори 32-процентния си дял в тематичния парк Santa Park, разположен на север от полярния кръг и прочут като дом на Дядо Коледа. Новите собственици планират да намалят продажбите и маркетинговите разходи в базирания в Лапландия парк, според финландската национална телевизия YLE. Все още не е ясно как това ще се отрази на световните доставки на подаръци на 25 декември.
* Мишел Обама, съпругата на американския президент, засади зеленчукова градинка в двора на Белия дом. Националната асоциация по градинарство на САЩ обяви, че през 2009 г. 7 млн. повече домакинства планират да отглеждат собствени зеленчуци и плодове в сравнение с 2008 г., което представлява ръст от 19%.
* Финансовият измамник Бърни Мадоф ще бъде включен в нова серия бейзболни картички, в която ще фигурират имената и на 20 други известни измамници, заяви базирана в Ню Йорк компания производител на подобни картички. Мадоф очаква присъдата си след като се призна за виновен по обвинения в организирането на Понзи схема, която е струвала на инвеститорите около 65 млрд. долара. В серията картички ще бъде включен и Чарлз Понзи, чието име носят подобен род измами.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *