”Белене” заслужава още един шанс

Вариантите, които имаме от финансовите консултанти и от заинтересовани страни по проекта за АЕЦ „Белене”, сочат, че има 4 млрд. евро базова цена на договора за строителство на реакторите.
Това казаТрайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, пред Нова телевизия, цитиран от „Фокус“. На проекта трябва да се даде шанс да се случи, но затова не трябва да бъде ангажиран българският данъкоплатец, подчерта министърът в отговор на въпрос правителството иска или не иска .АЕЦ „Белене“.
Към проекта има около 2 млрд. възможна ескалация на цената в зависимост от статистически индекси за инфлация за различни страни. 1,3 млрд. за разходи на собственика, които включват разходи по инфраструктурата на мястото, за изграждане на мрежата и за присъединяване към електроенергийната система и възнаграждението на архитекта и инженера. Към това има и около 2 млрд. цена на финансирането по време на строителството.
„Докато имаме готова и действаща централа трябва да сме извадили 9 или 10 млрд.”, поясни той. Посочените от него цифри са от финансовия анализ, направен от консултанти по проекта. Той каза, че разходите по инфраструктурата не могат да бъдат изключени, защото тя се прави заради самия проект. Ако не се състои проектът, неустойките са около 800 млн. евро.
Според министъра само по себе си да има централа в България е хубаво. Въпросът опира до финансирането, което е свързано с риска дали ще си получим парите обратно. Затова трябва да се прецени каква част от парите иска да даде държавата и каква част от риска да остави на частни инвеститори. Трайков смята, че за вътрешното потребление не е необходимо да има втора атомна централа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *