„Белите хора със сини очи“ да поемат отговорност за кризата, призова бразилският президент

Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва призова развитите държави да поемат отговорността в борбата срещу световната финансова и икономическа криза, тъй като тя е причинена от „бели хора със сини очи“.
На съвместна пресконференция вБразилия с гостуващия му британски премиер Гордън Браун Лула да Силваакцентира върху необходимостта от въвежданетона строга регулация намеждународната финансова система.
Протекционизмът е наркотик и трябва да бъде избягван на всяка цена, предупреди бразилският президент.
Той определи едночасовата си среща с Гордън Браун като изключително продуктивна. Очаквам резултати от предстоящата на 2 април в Лондон среща на върха на Г-20, допълни той.
Браун призова страните от Г-20 да подкрепят отделянето на още най-малко 100 милиарда долара с цел обръщане на тенденцията на намаляване на износа, предаде Ройтерс.
В съвместно изявление бразилският президент и британският премиер се обявиха за бързо и всестранно приключване на сегашния цикъл Доха от преговорите за либерализиране на световната търговия.
Браун призова още зареформиране наСветовната банка и Международния валутен фонд, за да могат нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се страни да получат по-голяма финансова подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *