Белият дом променя правилата на играта на „Уолстрийт“

Окончателното решение, кои именно рейтингови агенции ще могат да дават оценка на сложни финансови инструменти трябва да бъде в ръцете на държавата, постановиха късно снощи в американския Сенат. С резултатите от гласуването – 64 за срещу 35 против – американският законодател кардинално променя правилата на играта на „Уолстрийт“, коментира „Файненшъл таймс“.
Новите промени в законодателството за отговорността на рейтинговите агенции трябва да разрешат застарелия проблем относно конфликта на интереси на финансовите пазари – създателите на сложни деривати избират международна агенция, след което й плащат да постави рейтинг.
Проблемът не е от вчера, но особено силно се прояви по време на кризата. Затова главният прокурор на Ню Йорк Ендрю Куомо вчера се обърна към осемте водещи финансови компании на „Уолстрийт“ – Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Credit Agricole и Bank of America/Merrill Lynch — с искане до 27 май да предоставят пълна информация – документи и имейли, в които се съдържа информация за отношенията им с рейтинговите агенции. Трите най-големи от тях – S&P, Moody’s и Fitch също са получили подобно запитване. Поредното разследване е насочено към проблема за измама на инвеститорите от страна на банките. Трите агенции са обвинени затова, че са давали най-висока оценка (ААА) на ипотечни деривати, които след срива на пазара по време на кризата просто се оказаха ненужни хартийки.
Куомо иска отговор от банките дали агенциите са грешали в преценката си и дали служители на банките са работели и в рейтинговите агенции по едно и също време.
Паралелно с това Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) планира да създаде собствен кредитен департамент, който да стане посредник между компаниите и агенциите. Задачите му ще бъдат избор на дадена агенция за присвояването на рейтинг на определен тип ценни книжа. Как точно ще стане изборът все още не е ясно, но сред идеите е ротационен принцип или дори лотария.
От S&P са се отнесли хладно към предложението с мотива, че това ще намали стимулите за конкуренция между агенциите, което ще рефлектира във влошаване на методологията, критериите и използваните модели. В Fitch Ratings също не изразяват възторг от идеята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *