Белият дом: Разкодирането на мобилните телефони трябва да е законно

Днес апаратите, които се предлагат зад Океана, са кодирани, така че могат да се ползват само с мобилния оператор, който ги доставя.
В изявление, публикувано на страниците за петиции на Белия дом, президентският съветник Дейвид Еделман съобщи, че администрацията подкрепя мнението на подписалите документа. „Тук става въпрос за здрав разум, който е от ключово значение за защитата на избора на потребителите. Той е важен, ако искаме да продължим да имаме жизнен и конкурентоспособен мобилен пазар, който доставя иновативни продукти и стабилни услуги, които да посрещат нуждите на потребителите“, коментира Еделман.
Според съветника на президента законното разкодиране на апарати е особено важно за телефоните втора ръка, както и за апаратите, които потребителят купува за подарък или получава като такъв. Така всеки американец ще получи гъвкавостта сам да избере мобилният оператор, който да използва.
От Белия дом коментират, че подкрепят набор от мерки, с които проблемът да се реши. В това число влизат и законодателни инициативи, както и по-активната роля на Федералната комисия по комуникациите.
Въпросът със заключването на мобилните апарати в САЩ набра сила след решение на библиотеката към американския Конгрес, според което заобикалянето на софтуера за заключване на мобилните телефони към даден оператор, ще бъде обявено за незаконно. Влязлото в сила от 26 януари решение доведе до вълна от протести, както и до създаването на въпросната петиция до Белия дом.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *