Белоградчишките скали привличат белгийски капитали

Посланикът на Белгия в София Марк Микелсън и посланичката на Кралството в Белград, нейно превъзходителство Дениз Ауър представиха в Белоградчик на съвместна пресконференция инвестиционните намерения на белгийското дружество „Минно дружество Белоградчик”АД.
Присъстваха още изпълнителните директори на дружеството Филип Уотле и Жан Клод Ромбо, търговското и икономическото аташе на Белгия в София Ерик Санткен и Драган Милойевич – консул на Сърбия в Брюксел. Дружеството е собственик на концесия на затворена в България, в района на Белоградчик мина и действаща мина „Връшка чука” в района на село Киряево – гр. Зайчар, Сърбия.
Дипломатите, придружавани от търговските си аташета, собствениците на Минно дружество Белоградчик, представители на кметските администрации на Белоградчик и Зайчар посетиха мина „Връшка чука” в Сърбия и затворената мина „Зелени град” край Белоградчик. Идеята е да се почистят табаните и останките от сгради и съоръжения по време на нейната експлоатацията и галерията на затворената в началото на ХХ – ия век мина край Белоградчик да бъде превърната в музей на минното дело.
Ще бъдат построени и туристически атракциони за гостите на града. В непосредствена близост до това място преминава и една от екопътеките с маршрут сред приказните белоградчишки скали. Идеята, която лансира кметът на община Белоградчик Емил Цанков намери подкрепа от страна на негово превъзходителство Микелсън, и от ръководителите на „Минно дружество Белоградчик”АД. Градоначалникът сподели още, че община Белоградчик поддържа контакти с община Жодоне, Белгия, с която ще си сътрудничат и заедно ще разработват проекти по Оперативните програми на Европейския съюз. По време на своето пребиваване в Белоградчик гостите посетиха шивашка фабрика на фирма „МИТ-2004”, която работи на ишлеме и реализира продукцията си за страни от Европейския съюз, също и фирма „Транском,С – Ангел Стефанов”, която изнася продукция за железопътната индустрия на Германия, Люксембург, Сърбия и Македония. Те посетиха и природните забележителности на този крайуникалните Белоградчишки скали, Белоградчишката крепост и пещерата „Магура”.
На територията на Винарска изба „Магура” за гостите бе организирана дегустация на трапезни и шампанизирани вина, производство на местната изба и Винарска изба „Максима”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *