Бензинът ни най-скъп от над три години насам

На 15-ти август се случи нещо незабележимо на пръв поглед – цената на най-масовия бензин А95 се повиши с една стотинка до 2.27 лева за литър (според данни на fuelo.net). И докато това повишение, не е „болка за умиране“, тя маркира най-високата цена на горивото от над три години насам.

Резултат с изображение за бензин цена

За последно, бензинът се продаваше по родните бензиностанции при подобна цена – от 2.26 лева за литър, през август на 2015-та година. Трябва да се има предвид обаче, че тогава цената на петрола е била далеч по-ниска – при ниво от 57-60 долара за барел, или с около 20% по-надолу.

Освен това еврото се е търгувало с около пет процента надолу преди три години. И все пак, определено цената на бензина тогава е била доста висока, съизмерена с днешната цена на петрола и бензина по родните бензиностанции.

Няма как да не отбележим, че ситуацията в момента се влошава от поскъпването на щатския долар и най-вече от перспективите за евентуално по-нататъшно повишение на зелените пари спрямо еврото и съответно лева.

През последната една седмица петролът отбеляза известни загуби от стойността си. Брентът се търгува при нива от около 71.70 долара за барел, докато щатският суров петрол – при 65.80 долара за барел.

Преди обаче, да видим понижение на горивата по родните бензиностанции, ще трябва да видим трайно поевтиняване на петрола и задържането му на ниски нива за малко по-продължителен период от време.

Разнопосочни фактори при цената на петрола

Посоката относно цената на петрола не е много ясна. От една страна са опасенията за забавянето на световната икономика и съответно потреблението на петрол – в резултат от търговската война между САЩ и Китай, както и повишаване на производството на САЩ, а от друга – санкциите наложени върху Иран и опитите на някои членки на ОПЕК да вдигат цената на петрола, информира infostock.bg.

Казано по друг начин, налице са напълно противоположни фактори, по отношение на въздействието върху цената на петрола, като не е ясно кои от тях ще надделеят. Това влияние, се доказва от факта, че цената на петрола се движи в относително тесен рейндж между 70 и 75 долара за барел през последните месеци.

Как се продава бензина по родните бензиностанции?


Данни: fuelo.net

Справка в изданието за сравняване на цените fuelo.net дава отговор на въпроса къде може да бъде открит най-евтиния бензин А95 сред различните вериги. По-горе можете да видите как изглежда сравнението.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *