Беноа Батистели: Иновациите са абсолютно необходими на Европа

Иновациите са абсолютно необходими на Европа, за да може да създаде ръст и просперитет и да си осигури позиция сред водещите индустриални региони. Това заяви президентът на Европейския патентен офис (ЕПО) Беноа Батистели по време на церемонията по връчване нагодишните награди European Inventor Award 2014 в Берлин, цитиран отBulgaria On Air. Призовете се дават за принос към социалния, икономически и технологичен прогрес.

500 гости присъстваха на церемонията в бившата сграда на имперската телеграфна служба Kaiserliches Telegrafenamt в германската столица. Присъстваха лидери от света на бизнеса, науката, културата и политиката, сред които бяха германският федерален министър на правосъдието и защита на потребителите Хайко Маас.

„Всички изобретения, които награждаваме са променили правилата на играта в съответните си области. Постиженията им подобряват живота на хората и представляват значителен принос в решаването на глобалните предизвикателства като промените в климата, достъпа до чиста питейна вода и подобряване на здравеопазването. Изключителността на тези изобретения са показателни за Европа като водещ технологичен регион в света. Патентите играят важна роля в защита на този статус“, заяви още Беноа Батистели.

Победителите:

Цялостен принос: Артър Фишер (Германия)

С над 1 100 заявления за патент, Артър Фишер е един от най-плодовитите изобретатели на всички времена. Изобретението му – дюбела (или Fischer wall plug), направи революция в строителната индустрия през 1958. То се използва милиарди пъти по света оттогава досега. Други иновации са му създали световна слава като първата синхронизирана фотосветкавица, както и неговият конструктор Fischertechnik.

Индустрия: Коен Андрис (Белгия), Жером Гилмон (Франция) и екип

Екипът е отличен за усилията в развитието на ново, ефикасно лекарство против туберкулоза (TB) в продължение на 40 години. Благодарение на изследователския екип, начело с Андрис и Гилмон, болестта, включително устойчивите ѝ на медикаменти форми – вече могат да се лекуват успешно. Иновативното лекарство бързо прекъсна достъпа до енергия на TB bacteria, значително намалява периода на лечение и позволява пълно възстановяване.

Малки и средни компании (SMEs): Питър Холме Йенсен, Клаус Хеликс-Нилсен и Даниеле Келер (Дания)

Датският екип получи наградата за изобретението си на пречиствателна мембрана за вода, покрита с аквапорини, пречистващи водата без да използват голямо количество енергия. Изобретението на датския екип химици се основава на естественото свойство на т.нар. аквапорини. За разлика от конвенционалните методи, не изисква сложна филтрираща система, енергоемка и скъпа като хидростатично налягане.

Изследвания: Кристофър Тумазу (Великобритания)

Кристофър Томазу спечели с изобретението си, което прави бърз ДНК тест, който може да разчете генетичния код за минути, без необходимост от лабораторна работа – крайъгълен камък по пътя на иновативното здравеопазване и превенция. Иновацията се основава на микрочип, който открива отклоненията в индивидуалния човешки геном. Чипът може да бъде поставен в USB флаш памет, представяйки резултатите директно на компютър.

Неевропейски страни: Чарлз У. Хъл (САЩ)

Чарлз У. Хъл спечели Европейската награда за изобретение за създаването на 3D технологията в печата – в момента използвана в многобройни области на живота и предизвикала истинска революция в производството. Въпреки че в момента съществуват голям брой различни процедури за 3D-печат, всички те са разработени на основата на оригиналното изобретение на Хъл.

Популярна награда: Масахиро Хара, Такаюки Нагая и екип (Япония)

Трудно е да си представим ежедневито без QR (Quick Response) кода, който изобретиха те. Освен всичко останало, той се използва за управление на складови наличности, пациентски картони, проследяване на биологични проби и в маркетинга. QR кодът свързва физическия свят с виртуалната реалност чрез смартфон или таблет и съответното приложение.

Изборът на публиката бе ясен – близо 30% от над 20 000 гласа бяха дадени за японския екип. Броят на гласовете е над два пъти по-голям от тези, получени през 2013.

Приемайки наградата в категория „Изследване“, Кристофър Тумазу заяви, че посвещава изобретението на бъдещите лекари, на сина си, Маркъс и на съпругата си, мелани“. Той завърши с цитат: „Бъдещето вече настъпи. Но засега не навсякъде“.

Питър Холмс Йенсен, лауреат в категория Малки и средни компании, заяви, че изобретението на неговия екип „е създало устойчиво бъдеще за водата“. Той благодари на на съпругата си за подкрепата й, когато решил да напусне работата си, в преследване на идеята. Клаус Хеликс-Нилсен окуражи младите хора да работат по иновациите. „Има много работа…. Започвайте! Тук няма граници.“

Лауреатът в категория Индустрия, Коен Андрис заяви, че „е горд да получи наградата от името на своите осем колеги“ и добави, че тя е „признание за всички компании и изследователи, посветили се на борбата с болестите в страните от Третия свят“.

EПO е създаден от Европейската патентна конвенция от 1973г. Прилага единна, унифицирана процедура по издаване на патенти на трите си официални езици, английски, френски и немски, с което позволява на независими изобретатели, компании и изследователи от Европа и целия свят да защитят изобретенията си на европейския пазар от над 600 млн. души.

От 2010 г. Беноа Батистели е президент на Европейския патентен офис, международна организация с 38 страни-членки, включващ всички страни от ЕС, Норвегия, Швейцария, Турция и няколко страни от Югоизточна Европа, които предстои да влязат в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *