Берлин се надява на споразумение с Атина до края на месеца

Еврогрупата и Гърция едва ли ще постигнат днес договореност по условия за нова финансова помощ на Атина. Това стана ясно от изявления на финансови министри от Еврогрупата преди преговорите в Брюксел.

Германският външен министър Волфганг Шойбле заяви, че Германия се надява да се постигне споразумение за помощта за Гърция до края на февруари. „Аз съм оптимист за перспективите за постигане на споразумение преди края на месеца, но изключително скептичен към възможността за компромис днес“, каза той.

Съмнения за договореност на срещата изразиха и австрийският и ирландският финансови министри Ханс Йорг Шелинг и Майкъл Нунън.

„Малко вероятно е да се постигне договореност. Очакванията ми не са големи, защото видях на предишното заседание на 11 февруари колко различни са нашите позиции. В същото време споразумението е необходимо и то трябва да бъде постигнато до дни, а не месеци, подчерта Шелинг. Еврогрупата може да се събере на нова екстрена среща за Гърция още на 20 февруари, заяви на свой ред Майкъл Нунън, който също подчерта, че не се надява на успех на днешната среща.

Гърция настоява за промени в многомилиардния спасителен план на разклатената от дългове страна. Докато Брюксел настоява за спазване на ангажиментите, новият гръцки премиер Алексис Ципрас иска да се откаже от програмата за строги икономии, която според него нанася само щети на неговата страна.

Според социологическо проучване около 81,5% от гърците оценяват като позитивни действията на новото гръцко правителство. На въпрос дали властите преговарят правилно или погрешно с международните кредитори 58% от анкетираните определят разговорите като правилни. Близо 14% са несъгласни с действията на кабинета на Ципрас, а 4,3 на сто не са отговорили.

Оптимисти за резултатите от преговорите са 79,7%, а 13,4 на сто смятат, че страната ще бъде доведена до банкрут. Въпреки одобрението за премиера изследването показва още, че 81% от гърците искат Гърция да остане в еврозоната. Други 13,4 на сто предпочитат страната да се върне към драхмата.

Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *