Берлускони обвини италианските магистрати в тормоз

По това дело Берлускони е обвинен, че е платил 600 000 долара на бившия си британски адвокат Дейвид Милс, за да лъжествидетелства в негова полза по други дела срещу него, гледани през 90-те години на миналия век.
„Убедени сме извън всякакво съмнение, че подсъдимият е виновен“, каза вчера прокурорът Фабио де Паскуале. Той цитира като едно от доказателствата за виновността на Берлускони решение от февруари 2010 г. на Касационния съд на Италия. Преди две години най-високата съдебна инстанция постанови, че корупционните престъпления, в които бе обвинен Милс (той бе съден на отделен процес) са с изтекла давност и отмени пррисъдата от  4 години и половина затвор, наложена му на първа и втора инстанция. Касационният съд обаче посочи в писмените мотиви за решението си, че става дума за случай на много сериозна корупция, като потвърди по този начин косвено, че Берлускони е подкупил Милс.
„Това е съдебен тормоз, операция по оклеветяването ми,  която превърна съда в Милано в специален трибунал за елиминирането на Берлускони от политиката и за унищожаването му като личност“, заяви Берлускони по телефона пред италианската телевизия „Канале чинкуе“, която е част от медийната му империя. „Съдът прие само свидетелите на обвинението и отхвърли тези на защитата. По-лошо правосъдие от това няма“, възмути се бившият премиер.  „Към мен се отнесоха като към престъпник“, допълни той и подчерта, че става дума за скалъпени обвинения.
Берлускони от години обвинява магистратите от левицата, които нарича „червените тоги“, че искат да го изгонят от италианската политическа сцена чрез скалъпени дела срещу него.
Междувременно преди ден Конституционният съд на Италия постанови, че съдът в Милано е компетентен да съди Берлускони по делото „Рубигейт“.
През април миналата година долната камара на парламента, доминирана от десницата на Берлускони, внесе жалба в Конституционния съд с аргумента, че съдът в северния италиански град не е компетентен и делото трябва да бъде предадено на по-висша инстанция – „трибунал за министри“ – колегия от магистрати, съставена за случая, която да се произнесе по случая.
Ако Конституционният съд бе уважил искането на Камарата на депутатите, всички доказателства, събрани до момента от прокуратурата в Милано във връзка с процеса, включително показанията на свидетели и записите на подслушани телефонни разговори, щяха да бъдат анулирани.
За продължаването на процеса освен това щеше да е необходима зелена светлина от долната камара на италианския парламент, която трудно щеше да бъде получена, предвид факта, че политическите съюзници на Берлускони имат мнозинство.
По „Рубигейт“ на бившия италиански премиер са повдигнати обвинения в склоняване на непълнолетна към проституция и злоупотреба с власт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *