Берлускони отива на съд за корупция

Съпруг на британска министърка ще му прави компания за подкуп от $600 000

РИМ. За март 2007 г. бе насрочено делото за корупция в Рим срещу Силвио Берлускони, бивш премиер на Италия, сега шеф на опозицията, и британския адвокат Дейвид Милс, съобщи „Индипендънт“. Милс е съпруг на министъра на културата, медиите и спорта на Великобритания Теса Джоуъл, но двамата са разделени.

Обвинението е, че Берлускони е дал, а Милс е приел подкуп от $600 000. В замяна адвокатът е укрил информация, която била във вреда на Берлускони, по време на два процеса през 90-те години. Милс, който е замесен в отварянето на офшорни сметки за компаниите на Берлускони още през 80-е, в конкретния случай се самонатопи с една бележка, на която си записал „$600 000 от Б“ и за която сам потвърди, че е автентична. После се опита да обясни, че Б не е Берлускони, но не успя да го направи убедително.

Говорителка на Берлускони направи дежурното изявление, че това е „нов долен заговор срещу Силвио Берлускони, който няма нищо общо с правораздаването, но много общо с политиката.“

Обвинението за корупция бе отделено от друго разследване срещу двамата партньори, по което те са привикани в съда на процес на 21 ноември. В този случай Берлускони е обвинен, че е купил правата за холивудски филм през една от офшорните фирми, създадена от Милс. После бившият премиер продал правата на собствената си телевизия на подбита цена и така снижил печалбата на компанията, като „спестил“ 60 млн. евро данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *