Берлускони отмени среща с крал Абдула, за да се види с Путин

Италианският премиер Силвио Берлускони отмени предвидената си за днес среща в Рим с йорданския крал Абдула. От кабинета на Берлускони не предоставиха обяснения защо се отменя визитата, но се предполага, че причината е неофициалното посещение на Берлускони в Русия.
Италианският премиер тази вечер ще присъства на частно парти в чест на руския си колега Владимир Путин в имение на брега на езерото Валдай, южно от Санкт Петербург, съобщава италианският в. „Джорнале“. Партито ще бъде по повод 57-ия рожден ден на Путин, който беше на 7 октомври.
Руският премиер обаче решил да даде тържество, на което да съчетае полезното с приятното. Той ще използва повода, за да говори с Берлускони за няколко енергийни проекта за доставка на руски газ за Европа. Вероятно ще бъдат обсъдени проектите „Северен поток“ и „Южен поток“. Берлускониразговаря по втория проект и с българския си колега Бойко Борисов по време на визитата си в София миналата седмица. Италианският енергиен гигант ЕНИ е един от големите инвеститори в „Южен поток“.
Вчера руският вестник „Комерсант“ съобщи, че страната ни отпада от проекта, след като Турция и Русия се договорили Южен поток да минава през нейните териториални води.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *