Берлускони притежава самолети и яхти за 100 милиона евро

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е собственик на флота, чиято стойност достига 100 млн. евро, съобщи вестник „Кориере дела сера“.

Според всекидневника „диамантът“ в короната е „Gulfstream V“, който може да се смята за „Ролс-Ройс“-а на небесата. Това е самолетът, с който милиардерът се придвижва най-често.

Първия самолет от тази серия Берлускони е купил още през 1986 за 20 млрд. лири, или над 12 млн. евро. Това е един от най-луксозните джетове, съществуващи на пазара, пише ProntoSofia. Само 200 подобни самолета са били произведени досега. Може да измине без прекъсване 12 хиляди км. при максимална скорост 940 км/час. Настоящия си самолет от този тип Берлускони е купил през 2001 за 37 милиона евро, така че сега стойността му е около 25 милиона. Имайки предвид обаче, че не побира много хора, Берлускони реши да се сдобие с личен „Air Force One“.

На финала на Шампионската лига по футбол през май в Атина Берлускони се приземи с „Airbus“ A319-115/CJ на Eurofly. Това е бизнес-джет, дълъг 33 метра, който бива използван обикновено по линията Милано-Ню Йорк. Става въпрос за модел, чиято стойност е поне 30 милиона евро. С подобен самолет разполага и италианската държава.

За кратки и средни разстояния Берлускони пък разчита на два „Hawker 800 XP“ с капацитет от 8 пътници и с развивана скорост от 750 км/час. Първия от тях милиардерът е купил през 2001 за 14,2 милиона евро (днес стойността му е 9,5 милиона), а втория – за 13,8 милиона евро (днес струва 10 милиона). Очаква се да пристигне и третият подобен самолет от флотата.

Компанията, която се грижи за въздушната флота на Берлускони, се казва „Alba Aerotrasporti“.

Неотдавна на среща в Чернобио (Северна Италия) Берлускони долетя с хеликоптер, истински жребец – АW 139, най-новото изобретение на „Augusta Westland“. Той се смята за „Ферари“ сред хеликоптерите.

Разполага с три часа автономност и с инструментална навигационна система, позволяваща му да лети както през нощта, така и при лошо време с ниска видимост.

Цената му е 7,5 милиона евро.

Според „Кориере дела сера“ Берлускони разполага и с 48-метрова яхта, купена от милиардера Рупърт Мърдок през 1999 за 28 милиарда лири (над 15 милиона евро). Днес стойността на яхтата достига 13 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *