Бернанке: Битката за бюджета и дълга е риск за икономиката

Председателят на Американската централна банка Бен Бернанке наблегна върху рисковете за икономиката на страната, които идват заради възможността за продължителна схватка между администрацията и Конгреса по въпроса за бюджета и дълга, пише BGNES.

Затваряне на несъществени служби на федералната държава и невъзможността САЩ да си изплаща държавния дълг може да имат много сериозни последици за икономиката и финансовите пазари, каза Бернанке на пресконференция след съвещание на Комисията по валутна политика на Централната банка. Това е един от факторите, които ние обсъждахме, обясни той. Федералният резерв реши да продължи своята политика на масивно подпомагане на икономиката на страната, изкупувайки съкровищни бонове и ипотечни ценни книжа за 85 млрд. долара месечно.

Политиката на Централната банка е да направи всичко възможно, за да задържи икономиката в стабилно състояние, предупреди председателят на Федералния резерв. Казвайки това, нашият капацитет за противодействие е много малък, особено при тавана на дълга, предупреди той. От най-голямо значение е Конгресът и администрацията да работят заедно, за да се намери решение, така че правителството да е финансирано, да плаща каквото дължи и ние да избегнем събития от типа на тези през 2011 г. , предупреди Бернанке.

Американският закон ограничава задлъжнялостта на федералната държава до таван, който редовно трябва да се вдига с вот на Конгреса. Сегашният бе достигнат през май и юни, като оттогава министерството на финансите прибягва до извънредни мерки, за да финансира правителството /като например спира да инвестира в обществени пенсионни фондове/. Републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, смятат да поставят условия за вдигане на тавана на дълга, като мерки за намаляване на дефицита, премахване на кредитите по здравната реформа на президента Обама, която трябва да влезе в сила през 2014 г.

Междувременно Федералният резерв на САЩ за пореден път съхрани основната лихва, която остава на рекордно ниско ниво – 0-0.25% годишно.

Федералният резерв очаква ръст в американската икономика от 2% до 2.3% за настоящата година, което означава понижена прогноза в сравнение с направената през юни. От ФЕД предвиждат нивото на безработица да продължи да бъде в рамките на 7.1%-7.3%.

През миналата година безработицата в САЩ се понижи от 8.1% до 7.3%. Това стана възможно след стартирането на третия етап от програмата на ФЕД по изкупуването на ипотечни и държавни облигации на стойност 85 млрд. долара ежемесечно.

Пазарите не могат да диктуват колко дълъг да е срокът, през който ФЕД ще продължи да поддържа финансово-икономическата сфера. Не можем да позволим това да се случи по никакъв начин, подчерта изпълнителният директор на ФЕД Бен Бернанке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *