Бернанке и Трише създавали хаоса в света

Прекалено хлабавата валутна политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и на Европейската централна банка (ЕЦБ) тласка света към хаос, вместо да помага за възстановяването на световната икономика, според Нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Ройтерс.
„Наводняването с ликвидности“ от страна на УФР и ЕЦБ дестабилизира валутните пазари и принуждава страни като Япония и Бразилия да защитават износителите си, изтъкна Стиглиц пред журналисти на конференция в Колумбийския университет.

„По ирония УФР създава цялата тази ликвидност с надеждата, че ще съживи американската икономика“, добави бившият главен икономист на Световната банка. От началото на септември доларът е поевтинял с около 6,5 процента спрямо кошницата от основни световни валути на фона на очакванията за ново отслабване на валутната политика на УФР, което кара инвеститорите да търсят по-голяма възвръщаемост другаде.
Този поток от долари предизвиква поскъпване на валутите в много нововъзникващи пазарни икономики като Бразилия, където прогнозите са за силен икономически растеж. Японската йена също достигна рекордни стойности спрямо долара в очакване на по-нататъшно отслабване на американската валута.
Според Стиглиц последните действия на тези страни за борба с поскъпването на техните валути са били необходими. Той обаче изтъкна, че намаляването на лихвите може да помогне до известна степен, но е прекалено малко, за да се решат проблемите, пред които са изправени Европа и Съединените щати. „Необходими са финансови стимули“, подчерта Нобеловият лауреат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *