Бернанке призовава към радикална реформа на надзора над банките

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке призова за радикална реформа на системата за контрол над финансовия сектор и за засилване на надзора над банковата система с цел предотвратяване на бъдещи кризи.
Регулаторните органи трябва не само да изострят контрола върху отделните банки, а и да изследват финансовата система като цяло, за да откриват рисковете, които биха могли да застрашат нормалното функциониране на кредитните пазари и търговията, заяви във видео съобщение Бернанке по време на конференция в Чикаго.
„Важен урок от кризата е, че подходът за надзор, който се фокусира основно върху индивидуалните институции, може да пропусне по-широките проблеми, които назряват в системата“, смята специалистът.
Настоящата финансова криза, която е най-тежката от 30-те години на миналия век, показва „сериозни недостатъци“, върху чието отстраняване в момента работят регулаторите в САЩ. Тези недостатъци, които са от страна на банките, включват недостиг на капитал или достатъчно буфери срещу потенциални загуби.
Някои банки не са планирали ефективно дейността си така, че лесно да могат да се освободят от своите активи, при положение че икономическите условия се влошат и не са имали достатъчно силни политики за отстраняване на рисковете и откриване на проблемите, смята Бернанке.
По-късно днес се очаква шефът на Фед да разпространи данните от стрес-тестовете, които бяха проведени сред най-големите американски банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *