Бернанке призова духа на Фридман в защита на финансовия стимул

„Блумбърг“

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке припомни завета за борба с инфлацията на Нобеловия лауреат Милтън Фридман и за трети път в рамките на също толкова дни защити решението на централната банка да засили и без това рекордните мерки за стимулиране.
По време на конференция в Джекил Айлънд, Джорджия, Бернанке отговори на критиките, отправени публично от изследователя на Фед Алън Мелцер. В коментар на страниците на в. „Уолстрийт джърнъл“ Мелцер заяви, че покойният Фридман, от чиито виждания са повлияни сегашният председател на Фед и много негови колеги, нямаше да подкрепи решението на централната банка за закупуване на още активи.
„Милтън Фридман би постъпил по същия начин, отговори Бернанке. Ако днес беше тук, щеше да ви каже, че Федералният резерв е отговорен за стабилността на номиналните агрегати, включително за цените, а това означава, че е нежелателна както твърде висока, така и твърде ниска инфлация.“
Това е поредният коментар на Бернанке в защита на решението да бъдат купени държавни облигации на стойност $600 млрд. до края на юни следващата година с цел понижаване на безработицата и избягване на дефлация. Властите в Германия, Китай и Бразилия заявиха, че планът му да вкара кеш в банковата система ще предизвика сътресения в останалите икономики по света, без да подсили растежа в САЩ. Американски критици като Мелцер пък предупреждават, че централната банка рискува да отприщи неконтролируема инфлация.
Часове след взетото на 3 ноември решение Бернанке, който заема поста председател от 2006 г., заяви в коментар за в. „Вашингтон пост“, че централната банка „ще предприеме всички необходими мерки, за да поддържа инфлацията ниска и стабилна“. Фед смъкна основния лихвен процент почти до нулата през декември 2008 г. и извърши серия покупки на активи на стойност $1,7 трлн., завършила през месец март.

Без коментар

Мелцер, който е професор в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг, отказа да коментира забележките на банкер номер едно в САЩ.
В събота се състоя дискусия с участието на Алън Грийнспан и бившия президент на Федералния резерв на Ню Йорк Джералд Коригън, а в аудиторията присъстваха над дузина настоящи и бивши членове на Фед. На нея Бернанке отхвърли идеята, че централната банка ще покачи инфлацията повече, отколкото би й се искало.
„Няма да тласнем инфлацията до равнище над нормалното само и само да окажем ефект върху икономиката“, увери колегите си Бернанке. „Доверието в институцията трябва да бъде съхранено. За нас е крайно важно да държим инфлацията на подходящото равнище, настоя той. Целта ни е да вкараме допълнителни средства, с които да подпомогнем икономиката и да избегнем допълнителна дезинфлация, която, вярвам всички сте съгласни, е крайно нежелана.“
Президентът на Федералната банка на Ню Йорк Уилям Дъдли и колегата му от Федералната банка на Чикаго Чарлз Евънс подхванаха миналия месец идеята, че Фед може временно да постави целева инфлация над нормалното като начин за подпомагане на растежа.
На 5 ноември Бернанке заяви пред студенти в Джаксънвил, Флорида, че нетрадиционната политика ще предотврати допълнителния спад в инфлацията и ще стимулира американската икономика. Целта е редуциране на лихвите по кредитирането и осигуряване на допълнително стимулиране. „Надяваме се на ускорено възстановяване и инфлация, обуславяща дългосрочна стабилност.“
„Независимо от лошите показатели за степента на оползотворяване на човешките и капиталовите ресурси, усилията за лек тласък на днешната изключително ниска инфлация ме притесняват“, сподели Коригън.
Той бе служител на централната банка при предишния й председател Пол Волкър, който вдигна лихвите на 20%, за да се пребори с инфлацията, и така се стигна до рецесията от 1981-1982 г.

Плуване в непознати води

В предварително изготвени забележки, връчени на участниците, Коригън заявява, че “има силно доверие в способността на Фед да преплува тези непознати води, а опасенията му от малко вероятни непредвидени обстоятелства не отнемат от възхищението и уважението му към Фед и поредицата негови големи лидери във времето“.
Предпочитаният от Фед индикатор за потребителските цени, изключващ цените на храните и енергоносителите, се покачи с 1,2% на годишна база през септември, което е най-ниското темпо от 2001 г. насам. Ръководителите на Фед си поставят дългосрочна цел от 1,7% – 2% инфлация, която според тях позволява да бъде изпълнена основната мисия на институцията – максимална заетост и ценова стабилност.
„В исторически план Фед по-скоро е бъркал с решенията си за прекалено агресивни действия“, коментира Марвин Гудфренд, бивш директор на отдел проучвания във Федералната резервна банка на Ричмънд, който днес е колега на Мелцер в университета „Карнеги Мелън“.
Днес Фед е изправен пред нов двуяк риск, а „когато става въпрос за ценовата стабилност, понякога е оправдано да се притеснявате от твърде ниската инфлация“, заяви Гудфренд след дискусията.
Бернанке говори и на конференция, посветена на историята на Фед и организирана от Федералния резерв на Атланта и университета „Рутгерс“. Събитието се проведе на мястото, където през 1910 г. се е състояла тайна среща на сенатор и няколко банкери, изготвили план, който по-късно предоставя част от включените в него елементи на подписания през 1913 г. Закон за Федералния резерв.
Бившият президент на Федералната резервна банка на Минеаполис Гари Стърн заяви, че би подкрепил решението на централната банка за ново закупуване на активи. „Щях да гласувам „за“, главно защото си струва да се опита и може да окаже някакъв позитивен ефект върху безработицата и икономическия растеж“, заяви в интервю Стърн, който се пенсионира през 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *