Бернанке: Ролята на Фед за контрола върху банките е необходима

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке се обяви категорично за запазване на контрола на централната банка върху малките финансови институции. В изказване пред Камарата на представителите Бернанке поднови битката си срещу намеренията на законодателите да ограничат надзорните функции на Фед.
Един от основните аргументи на Бернанке е това, че чрез надзора централната банка придобива възможно най-ясна представа за състоянието на банковата система. Това пък помагало много при взимането на решения за нивото на лихвения процент в САЩ, пише АР.
„Погледът, който придобиваме чрез надзора на голямо количество банки значително подобрява ефективността на монетарната политика и подобрява финансовата стабилност“, посочи пред законодателите Бернанке.
В момента Фед е подложен на остри критики заради неуспеха в предотвратяването на финансовата криза и може да остане без голяма част от надзорните си функции. Подобно предложение бе изготвено от сенатор Крис Дод, който предлага Фед да не губи енергията си в контрол над финансови институции с активи на стойност под 50 млн. долара.
Освен това се предлага Фед да не контролира и банките, които се под надзора на други държавни органи като FDIC например.
Това би оставило на грижите на Федералния резерв 35-те най-големи банки и банкови холдинга в САЩ. За сравнение, към момента централната банка контролира дейността на около 5 000 банкови холдинга, както и доста финансови институции, контролирани от държавата или с централи, разположени в чужбина.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *