БЕХ е получил оферта за отпускане на заем

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е получил оферта за осигуряване на заема на стойност до 650 млн. евро. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус“.

Тя не даде повече подробности около предложението, но очаква и още оферти до края на седмицата.

Енергийният холдинг планира да изтегли заема в полза на Националната електрическа компания (НЕК), а със средствата дружеството трябва да се разплати с „американските“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал по споразумението, постигнато през пролетта на миналата година.

Съгласно него ще бъде постигнато намаление на цената за разполагаемост за двете централи, но срещу изплащане на задълженията на държавната електрическа компания. За това двете централи получиха специални разрешения от кредиторите си, а крайният срок за финализиране на споразумението беше удължен на няколко пъти – и в крайна сметка изтича на 26 февруари.

НЕК дължи общо към 900 млн. лева на двете централи. Те от своя страна – малко под 400 млн. лева за Мини Марица – изток. Затова и този заем беше определян от енергийния министър като жизненоважен за енергетиката – със средствата ще бъде подобрена ликвидността на сектора.

БЕХ на два пъти се опитва да намери заема, предназначен за НЕК. Първата процедура чрез обществена поръчка се провали, след като финансовите институции поискаха държавна гаранция за заема. Такава обаче правителството отказа да отпусне. При втората процедура, провеждаща се по метода за пряко договаряне, 12 международни банки заявиха интерес към процедурата.

„Нека да изтече срокът и участниците да подадат своите оферти. Тогава ще се направи оценка и ще изберем, разбира се, най-добрата с най-добрите условия за БЕХ“, отбеляза днес Теменужка Петкова. „Оптимист съм. Мисля, че ще има избор на оферта. Повярвайте ми ще изберем възможно най-добрата за Българиския енергиен холдинг“, увери още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *