БЕХ и „Газпром“ подписаха техническо споразумение за „Южен поток“

© Снимка:Газпром
Проектът „Южен поток“

„Газпром“ и „Български енергиен холдинг“ подписаха споразумение за изпълнение на техническо-икономическа обосновка на българския участък от газопровода „Южен поток“, съобщиха от руската енергийна компания.
Споразумението бе сключено съгласно договореностите, постигнати при посещението на председателя на „Газпром“ Алексей Милер в София преди седмица. Тодава началото на нов ритъм на работатапо проекта в България, се посочва в съобщението на компанията.
Между „Газпром“ и БЕХ не са останали „никакви противоречия“. „Няма и препятствия за най-бързо създаване“ на общо предприятие, което извършва проектирането, изграждането и експлоатацията на газопровода на българска територия.
От „Газпром“ са уверени, че националните техническо-икономически проекти ще бъдат завършени в най-кратки срокове и още в първото полугодие на 2011 година ще бъде възможно решение „оптимизация на маршрута на газопровода“, който трябва да мине по дъното на Черно море към Централна Европа.
По-рано тази седмица премиерите на България и Русия се договориха за създаване на съвместно дружество за ТИО до 15 ноември.
„Газпром“ планира да изгради газопровода, за да доставя газ на Източна, Централна и Южна Европа, заобикаляйки транзитни държави като Украйна. Строежът трябва да започне през 2013 г., а в края на 2015 г. посъоръжението трябва да потече газ.
По-рано този месец Румъния подписа споразумение с „Газпром“ за евентуалното изграждане на сегмент от „Южен поток“ на нейна територия. Руската компания все още не е взела окончателно решение откъде ще минава тръбопроводът.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *