БЕХ поиска милиарди държавна гаранция за АЕЦ

Русия открива процедура за отпускането на 3.8 млрд. евро заем за АЕЦ „Белене“, съобщи ръководителят на звеното за управление на проекта в Български енергиен холдинг (БЕХ) и член на съвета на директорите на Националната електрическа компания Иван Атанасов.
В края на април при визитата си в Москва премиерът Сергей Станишев поиска кредита, след като се разбра, че трудно може да бъде намерено финансиране в условията на кризата за проекта. Кредитът ще е експортен и с него ще се финансират 80% от дейностите, които ще бъдат извършени от изпълнителя на проекта – руската „Атомстройекспорт“, останалите ще се осигурят от НЕК. Руската страна не е формулирала условията по финансирането, като средствата ще се усвояват поетапно.
Енергийният холдинг е поискал и увеличаване на държавната гаранция от 600 млн. евро до размера на отпуснатия кредит, съобщи изпълнителният му директор Галина Тошева. До момента обаче няма отговор от финансовото министерство.
Тошева съобщи още, че енергийният холдинг ще се възползва от възможността да не е възложител на обществени поръчки и ще избере консултант за предпроектното проучване за строителството на новата газова връзка с Румъния.
Проектът ще се осъществява от двамата оператори на преносните мрежи – „Булгартрансгаз“ и „Трансгаз“, които ще финансират проучването. В момента се водят преговори с румънската страна за обхвата на предпроектното проучване и дали да се включи и проектирането, за които средствата ще бъдат осигурени от двете компании, обясни Тошева.
До 15 юли БЕХ трябва да предложи на Европейската комисия за какви дейности ще бъдат похарчени парите, отпуснати от Брюксел по този проект, и връзката с Гърция по плана за възстановяване. Комисията дава 45 млн. евро за новия газопровод с Гърция и още 10 млн. евро за този с Румъния. Все още не е решено дали холдингът или операторът ще участват в проекта.
Споразумението за новата връзка беше подписано от енергийния министър Петър Димитров по време на енергийния форум в София. Тогава се разбра, че кандидат за строителството й е гръцката компания „Копелузус груп“, в която мажоритарен акционер е „Газпром“. Компанията ще бъде избрана без търг от холдинга. БЕХ упорито отричаше тази възможност.

„Булгаргаз“ и „Газпром“ започнаха преговори за нов газов договор

Шефът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов и изпълнителният директор на руската газова компания „Газпром“ Алексей Милер са започнали преговори за сключването на нов договор за доставка на природен газ. Това съобщи „Блумбърг“, цитирайки изявление на „Газпром“. Гогов и Милер са обсъдили както новия договор, така и ситуацията около газопровода „Южен поток“ с цел да се избегне повторение на януарската газова криза. Тогава спорове между Русия и Украйна пресушиха газопроводите в голяма част от Европа.
Това беше първата работна среща по изпратения през февруари от „Булгаргаз“ проект за нов договор за доставки, обясни Гогов пред „Дневник“. Българската страна иска да отпаднат посредниците и актуализация на формулата за изчисляване цените на газа. Това е един от въпросите, който е бил обсъден на срещата. Милер е предупредил, че при евентуална промяна условията могат да се окажат по-неблагоприятни за руската страна, защото България ще може да получава природен газ при по-ниски цени, тъй като ще се отчитат 6-месечното движение на цените на петрола и петролните продукти на международните пазари вместо сегашните 9 месеца. Следващата среща се очаква да бъде в средата на юни. На срещата не е обсъждан въпросът за премахване на посредниците, каза Гогов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *