БЕХ пуска облигации за 1 млрд. лв. за да покрие дълговете на „Белене“

Българският енергиен холдинг емитира облигации за близо един милиард лева, за да покрие дълговете на НЕК по проекта „Белене“, съобщи БНТ.

Това е с около 500 милиона лева повече, отколкото дружеството обяви през март, защото тогава се планираше тези 500 милиона да се привлекат от кредит. Впоследствие обаче тази идея отпадна.

Парите от облигациите трябва да се върнат през 2018 година – с лихва от 4,287 процента, съобщиха от дружеството. Според тях, договорените условия след срещи с инвеститори във Франкфурт, Мюнхен, Лондон и Виена са по-изгодни от заема на финансовото министерство от миналата година.

През март Българският енергиен холдинг обяви, че ще емитира облигационен заем за 250 милиона евро. Аргументът: че холдингът ще помогне на дъщерната си Национална електрическа компания да покрие дълговете по проекта АЕЦ „Белене“ от 195 милиона евро. Те бяха изплатени през май от американската финансова институция Сити груп, с която сега трябва да се разплати Българският енергиен холдинг. Останалите пари, които дружеството ще получи по облигационния заем, бяха планирани още преди месеци за инвестиционни проекти, за газовите връзки със съседните държави и за развитието на електропреносната мрежа в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *