БЕХ спасява проблемните компании с нова фирма

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е основал ново свое дружество – „Енергийна инвестиционна компания“ ЕАД, с капитал от 50 хиляди лева, става ясно от данни в Търговския регистър. Това е станало още в края на ноември миналата година.

Буквално в същите дни министърът на икономиката обяви, че държавата е готова да помага на закъсалото финансово дружество „Ремотекс“ – Раднево. След това бе взето решение да се преговаря за неговото изкупуване чрез БЕХ. Отново през енергийния холдинг се предвижда държавата да придобие и отдавна неработещото „Химко“ – Враца.

На въпрос на „Сега“ дали новото дружеството е създадено именно с цел да купи двете предприятия, от икономическото министерство не отговориха конкретно. Оттам обясниха единствено, че дружеството ще има инвестиционна и консултантска дейност и ще управлява активи.

От Министерството на икономиката и енергетиката вчера заявиха пред „Сега“, че вече се прави анализ на състоянието на „Химко“. За пускането наново на част от неговите мощности ще са нужни около 50 милиона лева.

Водят се и преговори за купуването от страна на държавата на „Ремотекс“. Сегашните собственици на фирмата, която работи основно с държавните мини „Марица-изток“ обаче искат прекалено висока цена – около 85 милиона лева.

Затова БЕХ обяви обществена поръчка за избор на оценител на дружеството. Процедурата още не е завършила, а бъдещата оценка ще се използва като отправна точка в преговорите със собствениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *