Бивалици и небивалици за мюсюлманите в Родопите

 
Някои експерти уточняват, че организацията Ал Уакф ал Ислями, към чийто български клон се числели обвиняемите, се смята за част от терористичната Ал Кайда. Други са категорични, че в Родопите няма клетки на Ал Кайда – нито спящи, нито будни.
Как и защо започна делото?
Преди две години ДАНС и българската прокуратура иззеха в Западните Родопи компютри, телефони, флашки и 30 чувала с книги – въпреки че в България няма закон за „забранена литература“. За съдържанието на отнетите четива обществото не получи отчет. Прокуратурата конфискува и 1 млн. лв. от домове в  Смолянско, Гоцеделчевско, Пловдивско и Велинградско.
Нищо от „веществените доказателства“ не е върнато на собствениците им. Прокуратурата не е доказала и произхода на конфискувания милион. Но след две години на разследване Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе на 18 юни обвинителния акт в съда.
Според българското обвинение ходжи от Родопите са проповядвали антидемократични идеи на радикалното салафитско направление в исляма. Трима отиват на съд и за проповядване на религиозна омраза по време на молитви в джамии, лекции и срещи в кафенета. Ходжата на Сърница Саид Мутлу е определен за лидер на нелегалния български клон.
Ще издържат ли обвиненията?
Според прокурорката Снежана Стоянова, говорител на Окръжната прокуратура в Пазарджик, събраните доказателства ще потвърдят версиите на прокуратурата за създаване на нелегална антиконституционна организация с цел проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза.
 

Ходжи проповядвали религиозна омраза?

Прокуратурата не е повдигала обвинение за разпространение на радикален ислям, уточнява Стоянова пред пресата през юли. Обвинени са конкретни лица за конкретни престъпления според българския НК, заключава прокурорката.
Обвинението е гаф и чрез него всъщност се търси оправдание за политическите акции на ДАНС в Родопите през 2010 година, смятат експерти и представители на институции извън пазарджишката прокуратура.
Спецмасовките на ДАНС
Досега всеки опит на ДАНС да открие клетки на Ал Кайда в Родопите се е провалял, подчертава бившият софийски мюфтия Али Хайраддин. Той е сред 13-те обвиняеми. Хайраддин припомня, че масовите акции в Родопите започват още през 2007-ма . Качулки, трошене, арести на четирима за 72 часа, един от които е и самият Али Хайраддин.
През 2008 г. следва нова публична акция. И така до 2010, когато ДАНС пак търси престъпници в Родопите. Според написаното в обвинителния акт, ДАНС се е ровила и в личната електронна поща на хората за времето от септември 2009 г. до януари 2010 г. Подслушвани са и телефонни разговори.
Доказателства няма
Какво доказват т. нар. доказателства? Единственият категоричен резултат до момента са критиките на международни организации към България, обобщава председателят на БХК Красимир Кънев. Обвинението установява, че има една група хора, които са били във връзка помежду си и с други хора в Турция и Саудитска Арабия, че са обменяли отчети и са получавали пари, коментира той.
 

В България живеят около 1 млн. мюсюлмани

Липсва основното доказателство за пропагандиране на антидемократична идеология – съдържанието на публичното изявление и средствата, с които е направено. Според Кънев обвинителният акт е просто оправдание за гафовете на спецполицаите до момента. А предстоящият съдебен процес ще е поредната конфузия.
Мюсюлманската изолация
Подобни съмнителни спецзанимания, според зам.-главния мюфтия Бирали Мюмюн, постигат и още една цел – създават страх сред мюсюлманите и настроения срещу тях. Освен че насила тласкат мюсюлманската общност към изолация.
Представата, че българските мюсюлмани са дълбоко религиозни, се оказва мит. Проучване на мюсюлманските общности в България на Нов български университет показа,че ислямът в България е повече традиция, отколкото силна религиозност. Според изследването под 30% от българските мюсюлмани се определят като дълбоко религиозни. 41% изобщо не посещават джамия, 59.3% никога не се молят, а за 80% носенето на забрадки в училище е недопустимо.
Стига евтини трикове!
Така че сега на ход е българският съд. Предстои да чуем независим отговор на въпросите: има ли терористи и подбудители на религиозна омраза в Родопите? Къде в България са клетките на Ал Кайда – спящи и будни? И какво постига държавата с показни акции и съдебни гафове? Дано това бъде и точката на евтините трикове с Ал Кайда и на небивалиците за мюсюлманите в Родопите.

 
Антоанета  Ненкова, Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *