Бившият военен министър Н. Цонев е арестуван за корупция

 

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и Тенчо Попов – бивш главен секретар на Министерството на финансите, са били арестувани като част от корупционна сделка за уреждане на едно от делата срещу Цонев.
Попов е бил задържан в кантора в центъра на София с голяма сума пари. Те е трябвало да бъдат използвани за осуетяване на наказателното преследване, образувано и водено срещу Николай Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева. Бившият военен министър е бил арестуван във Военната болница.
Ето и коментарът на заместник-градския прокурор Роман Василев: „Днес е Велики Четвъртък по православния календар и, както виждате, един хубав ден преди Разпети Петък. Днес ще разпънем трима. Те са един съдия от СГС, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерство на финансите от предишното правителство. Единият, просто заради нещата, които е правил, има доста досъдебни производства. И по едно от досъдебните производства са проявили наглостта да предлагат пари.“
Съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров е бил посредник между бившия министър на отбраната Николай Цонев и следовател на Националната следствена служба, работещ по дело срещу него. Това каза председателят на съда Георги Колев. Обясненията, които дадоха от СГС, са, че Сантиров е трябвало да предаде парите на следовател, за да прекрати дело срещу Николай Цонев. Най-вероятно тъкмо следователят е подал сигнал към службите, които са провели и приложили специални разузнавателни средства. От изказването на Георги Колев става ясно, че СГС и той лично са били заобиколени при искането на тези СРС-та, тъй като Георги Колев призна, че е научил за случая днес по обед. Това, което трябва да реши днес наказателната колегия на СГС, е какво да направи, когато прокуратурата поиска постоянното задържане на съдия Петър Сантиров, тъй като тъкмо тук трябва да се гледа подобна мярка. Нагласата е, че най-вероятно ще бъдат направени отводи и след това Върховният касационен съд ще реши къде да бъде гледана евентуална мярка за неотклонение.
Георги Колев не пожела да коментира професионалните и лични качества на своя подчинен. Заяви, че от около две години той работи в СГС, дошъл от районния. Запознати обаче припомниха, че срещу Сантиров в Районния съд е имало сигнали, те били активно напомняни около кандидатирането му за председател на Софийския районен съд, което кандидатиране завърши неуспешно за него.
Има достатъчно основания за повдигането на обвинение срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за това, че е предложил дар на длъжностно лица да не изпълни служебните си задължения. Това каза зам.-главният прокурор Бойко Найденов. Той добави, че обвинението ще бъде повдигнато в кратък срок. Максимално бързо ще бъде поискана и постоянна мярка за задържане, заяви Найденов: „В рамките на тези две-три седмици се проведоха няколко срещи, които бяха документирани, в които се уточняваха параметрите на това какво се иска от следователя, какво се предлага на следователя. Беше установено участието на всяко едно от действащите лица – кой предлага подкупа, кои са посредниците, на кого трябва да бъдат предадени тези пари и какво се иска от длъжностното лице срещу тези пари. Уточнена беше и сумата. Бяхме готови да реализираме задържанията още преди два дни, но възникна един спор или по-скоро пазарлък да се намали още малко цената, защото сега е твърде голяма, и в крайна сметка днес следователят беше повикан в нотариалната кантора, където да му бъдат предадени парите, и съответно колегите от БОП и ДАНС бяха оборудвани и задържаха на място предаващия подкуп.“
Бившият военен министър Николай Цонев е поискал съдействието на бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и на съдията от СГС Петър Сантиров, заради разследване на сделка за изграждане на оптичен кабел у нас за 120 млн. лв., което по НАТО-вските стандарти е било напълно безсмислено, добави Найденов. Целта е била разследването да бъде спряно още в досъдебна фаза. Договореният подкуп е бил на стойност 60 хил. евро плюс 20 хил. евро за експертите, които смятали да привлекат, за да оправдаят смисъла на сключената сделка.
По повод ареста на бившия военен министър Цонев, министър Аню Ангелов заяви във Варна, че е предал на прокуратурата всички материали за нарушение в министерството: „Прекомерното внимание към т.нар. социални дейности е изоставило на доста заден план както модернизацията на въоръжените сили, така и тяхната военна подготовка. През първото полугодие са изхарчени около 100 млн. повече, отколкото би трябвало да бъдат изхарчени, които са взети от следващите месеци след юли. Също така трите нови Кугара, които са постъпили, трябваше да бъдат платени до март месец 2009 г., те не са били платени. Спартанът, който трябваше да дойде също през 2009 г., министър Цонев на няколко интервюта отговори по следния начин – аз съм се договорил с фирмата, че няма да плащаме нищо през 2009 г. Нито при нас има такъв документ за някакви преговори водени, така че аз считам, че има пряка връзка между разходваните средства, цените и това, че ние сега сме в такова тежко състояние по отношение на модернизацията.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *