Бивш ИТ служител на британската банка HSBC Holdings е откраднал данни за около 15 хил. клиенти

Бивш ИТ служител на британската банка HSBC Holdings е откраднал данни за около 15 хил. клиенти на частното банкиране на трезора в Швейцария. Информацията е била открадната преди около три години, съобщиха от базираното в Женева подразделение на HSBC. Френските власти, които разполагат с данните, са обещали на швейцарските си колеги, че няма да злоупотребят с информацията.  Сметките са били открити преди октомври 2006 г., съобщават от HSBC. От банката смятат, че данните няма да позволят трета страна да получи достъп до клиентските сметки и допълниха, че от кражбата насам сигурността е подобрена.
Готовността на правителствата да купуват откраднати банкови данни подклажда напрежението във Франция и Германия. Швейцарското правителство заяви през януари, че ще изготви проектозакон, забраняващ на властите да оказват сътрудничество на чужди държавите по случаи, касаещи кражби на клиентски данни.

 
През декември финансовият министър на Франция каза, че разполагат с данни за сметки на френски граждани в швейцарски банки, предоставени им от бивш служител на HSBC. В края на миналата година Швейцария прекрати преговорите с Франция, а през януари т.г. френската страна се съгласи да върне оригинала с данните на швейцарските власти. Франция обаче ще продължи да използва данните, за да преследва около 3 000 души, укрили данъци. Списъкът с имената им е бил съставен чрез предоставената открадната информация.
Клиентите на Частното банкиране на HSBC в Швейцария са изтеглили през миналата година около 3.8 млрд. USD от авоарите си и са открили по-изгодни депозити.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *