Биг Брадър е в телефонната слушалка

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Има кой да Ви изслуша

Затритите милиарди от финансови манипулатори и банкови факири родиха не една и две идеи за по-строг контрол. Във Великобритания са измислили направо драстични мерки срещу авантюризма и икономическата престъпност.

Биг Брадър не самовижда всичко, но вече и чува. От края на миналата седмица се подслушват всички телефонни разговори на инвеститорски банки и брокери в Лондонското Сити, водени от фирмените мобилни телефони. Записите на тези разговори трябва да се съхраняват в продължение на шест месеца, за да може, в случай на нужда, да иманадежден източник на доказателства.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Всичко се записва някъде
Новата „телефонна любов“
Така Службата за финансов наздор в Лондонаргументирановите разпоредби. Чрез този контрол можело от една страна да се доказват „престъпни намерения“, а от другада се доставят и „доказателства за невиновност назаподозрените.” В усилията за нов ред на финансовия пазар, Лондон натовари Службата за финансов надзор да контролираразговорите от всички стационарни телефони и електронната поща на секторите, занимаващи се предимнос брокерство.
Съществуващите до момента достаобщи и либералнипредписания, според експерти,са средосновните причини за срива на лондонския финансов пазар. Властите преценяват загубите от икономическа престъпност, измами и брокерски манипулации на 30 милиарда паунда годишно.
Драконовски мерки
Според надзорната служба, контролиранетона мобилните телефони не нарушаваевропейското право. Факт е обаче, че досега никоя друга страна не е възприела толкова драстичнимеркиза борба срещу измамите и манипулациите на финансовите пазари.
Досега на Уолстрийт можеше да се подслушваттелефонисамо след съдебно решене ито в изключителни случаи. Подобно мащабно подслушване на мобилни телефони на близо 20 хиляди души, на колкото се преценява броят на засегнатите в Лондон, няма никъде другаде. Засега.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *