Бизнесът: Държавата пак се бърка в икономиката

Недопустимо е Законът за държавния финансов контрол да налага държавен вътрешен финансов контрол на частни фирми дори в случаите, когато държавата или общината има блокираща квота в тях. Това е мнението на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), изразено във връзка с предстоящото приемане на закона за ДФК от парламента. Налагането на подобен контрол нарушавало чл. 19, ал. 2 от конституцията, в който пише, че трябва да има еднакви правни условия за всички стопански субекти независимо от собствеността.

„Нарушават се и текстове от Търговския закон“, заяви шефът на палатата Божидар Божинов. Според него не бива държавата да се меси при вземане на решения от управителните органи на частни компании.

„В частния бизнес има вътрешен контрол на самата фирма, има одит и данъчен контрол. ДФК се явява четвърти ревизор. Уж говорим за облекчаване на административния режим, за премахване на бариери, а държавата налага нови“, възмути се Божинов.

Палатата протестира и срещу Закона за обществените поръчки. Той не предвижда достатъчно мерки за насърчаване на малките и средните предприятия. В два от текстовете му инициативата за предоставяне на преференции на тези предприятия е оставена на възложителите, т. е. те не са задължени да се съобразят с това. Други два текста гарантират изпращането на информация за обявяването на обществените поръчки на Агенцията за малки и средни предприятия. Само в един текст обаче имало задължение комисията на възложителя да предпочете малките и средните предприятия при равни други условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *