Бизнесът е против поемането нов дълг от 2 млрд. лева

Без да се съобразят с мненията на работодателите и синдикатите, управляващите ще внесат актуализацията на бюджета за тази година в парламента още днес. Въпреки че процедурата изисква текстовете да бъдат разгледани от съвета за тристранно сътрудничество, социалните партньори ще могат да дадат своите бележки едва между първо и второ четене. Бизнесът настоява да не се поема нов дълг от 2 млрд. лева, а синдикатите – да се намерят пари за най-недофинансираните сектори, съобщи БНР.

Дефицитът трябва да бъде удържан до 3 на сто, за да не се влезе в процедура по свръхдефицит, настояват социалните партньори. Въпреки това, синдикатите настояват за осигуряване на ресурс за недофинансираните сектори. Д-р Константин Тренчев каза: Като доктор да се изразя: „Пациентът е изключително тежко катастрофирал, натрошен е целият. Безспорно ще трябват операции, но първо трябва да спрем кръвоизлива, да му дадем кислород и болкоуспокояващи. Това имам предвид като реформа, но преди това трябва да осигурим неговото оцеляване“.

Работодателите искат да не се поема нов дълг, а нужният ресурс за Фонда за гарантиране на влоговете да бъде осигурен по друг начин. Божидар Данев каза, че единият от начините е с краткосрочен заем от Фискалния резерв.

Въпреки че съгласувателната процедура за актуализацията на бюджета не бе спазена, синдикатите и работодателите се надяват мнението им да бъде чуто между двете четения на текстовете в парламента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *