Бизнесът използва Интернет все повече

Над 60% от активното работещо население в България използва Интернет предимно за служебни цели. Електронните услуги у нас са предимно корпоративни. Сред фирмите най-голям е делът на потенциалните клиенти на интернет услуги – 56%

Над 60% от активното работещо население в България използва Интернет предимно за служебни цели, търсене на служебна информация и контакт с фирми партньори или потенциални нови клиенти. Това показват данните от изследване на „Алфа рисърч“ и Координационния център по информационни, комуникационни и управленски технологии към Министерския съвет, съобщава агенция БГНЕС.

Тезата, че електронните услуги са предимно корпоративни, се подкрепя и от разпределението на бизнес потребителите по групи. За разлика от населението, сред фирмите най-голям е делът на потенциалните клиенти на интернет услуги – 56%.

Повече от половината от сигурните бизнес потребители, които са 14,5% от общия брой потребители, са бързо развиващи се компании с множество ресурси – информационни, технологични, финансови. Интернет е част от ежедневието им, основен информационен и комуникационен източник. За компаниите от групата, които в момента не използват електронни услуги, е само въпрос на време да се присъединят към групата на активните потребители.

Групата на потенциалните потребители (56%) не притежава всички характеристики, валидни за склонните към използване на виртуални услуги. Най-важните отличителни белези обаче, причисляващи ги без съмнение към тази група, са налице. Това са доброто им моментно състояние, благоприятната перспектива в краткосрочен план и предстоящото им развитие, което вероятно ще постави пред ръководствата им въпроса за оптимизация на работата и преразпределяне на задълженията, включително и тези, свързани с интернет комуникациите.

В резултат от съставения профил на бизнеса се отчита нарастване на интернет потреблението, което обуславя тенденция на все по-ясно сегментиране на целевия пазар на предлаганите уеб услуги.

Процесът на предлагане на готови уеб сайтове, предназначени предимно за малки фирми, се ускорява значително, като в момента всяка една търговска фирма или организация работеща в сферата на услугите, може да има собствен сайт само за 2 работни дни. Технологичната организация за създаване на подобен вид уеб сайтове и ускоряването на процеса води и до значително намаляване на цените. Докато в края на миналата година професионален фирмен сайт струваше не по-малко от 1000 лв., днес продукт от подобен вид, който включва административна система за управление на съдържанието се предлага на цени от 180 до 280 лв.. Този факт осигурява на малките фирми значително предимство и възможност да представят себе си в глобалната мрежа, като необходимата сума за това е дори по-малка от разходите за печат на флайъри.

За сметка на това цените на предлаганите уеб услуги за разработка на индивидуални проекти и решения за по-големи и корпоративни клиенти продължават да са в границите от 10 до 25 евро на час. Разбира се, индивидуалните уеб решения са с пъти по-добри, тъй-като проект от този вид преминава през няколко етапа на предварително проучване и планиране, което се спестява при готовите уеб сайтове.

Фактът, че малките фирми в България не биха могли да си позволят подобен значителен разход, би ги поставил в неравностойно конкурентно положение пред прага на единния пазар ЕС. Ето защо у нас се отваря ниша за предлагане на евтини, но професионални уеб сайтове, за които се осигурява системна поддръжка и гаранция за качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *