Бизнесът иска държавата да му плати с пари от фискалния резерв

Държавата бързо да намери пари за разплащане с фирмите дори ако трябва да е за сметка на фискалния резерв и на външния дълг. Това е позицията и на работодатели, и на синдикати в започналите преговори с правителството по национално споразумение за излизане от кризата. Държавата спря да плаща и това измести всички други проблеми, коментираха от работодателските и синдикалните организации.
Модел
И синдикати, и работодатели настояват правителството да смени модела на затягане на фискалните мерки. Постигнахме стабилизация на публичните финанси, идва моментът, който не трябва да пропуснем, като създадем предпоставки за оживление на икономиката, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. В противен случай вървим по спиралата надолу и ни чака висока безработица, допълни той.
Позицията на Българската стопанска камара също е, че задълженията на държавата към бизнеса е основен проблем и трябва да се намери начин за бързото им разплащане, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на камарата.
Вместо антикризисни мерки, които да обслужват бюджета за сметка на бизнеса и заетостта, правителството трябва да предприеме мерки, които да подкрепят бизнеса и заетостта за сметка на бюджета, коментира Пламен Димитров, зам.-председател на КНСБ.

Вземания
Близо 2 млрд. лв. са вземанията на частния бизнес от държавни и общински институции за извършени обществени поръчки, невърнат ДДС и неразплатено еврофинансиране. Липсата на тези пари принуждава фирмите да съкращават все повече работни места. Само през декември м.г. бяха съкратените 17 хил. работници. Броят им през януари достигна 30 хил., а през февруари на ден в НОИ постъпват над 1400 заявления за обезщетения за безработица.
Политиката на правителството да се разплаща само с фирми, съгласили се на 10% отстъпка, доведе до това, че те сега прилагат същата тактика към своите поддоставчици, казва Васил Велев. Тези фирми са теглили кредити с лихва над 10% и на практика те излизат на загуба, обясни той.
Посочваните от НАП 500 млн. лв. невърнат ДДС пък не са показателни колко сериозен е проблемът, казват бизнес организациите. Данъчните умишлено назначават ревизия след ревизия по ДДС, защото, докато текат проверките, данъкът е недължим и не се отчита като невърнат. От началото на годината в Закона за ДДС бяха намалени сроковете за прихващане и за данъчни ревизии, но ефект от това няма.
Предложения
Имаме цял списък с предложения откъде държавата да намери пари, за да се разплати с фирмите, казват работодателските организации. Средства може да набавят от фискалния резерв, предлага АИКБ. Той в момента е над 8 млрд. лв. Ние не сме Гърция, нито Румъния – нашите финанси са добри, коментира Васил Велев.
Друга възможност е да се емитира дълг. В момента публичният външен дълг на България е малко под 15% от БВП при 60% изискване за еврозоната. И по този показател България е много по-добре от други европейски държави.
Ускорена приватизация на държавния 33% дял в ЕРП и качване на борсата на миноритарни пакети от апетитни енергийни дружества също може да осигурят свежи пари. БСК преди месец връчи цял списък с важни държавни активи, които може да се продадат и към които има интерес. Те може да осигурят много повече приходи от заложената цел в бюджета от 1 млрд. лв., казва Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.
Освен това БСК предложи държавата да продаде въглеродни емисии от националния резерв. Те може да осигурят 1 млрд. лв. и ако не бъдат продадени до края на годината, ще изгорят.

Мила Кисьова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *