Бизнесът иска продажба на 25% от атрактивни компании

Продажбата на миноритарни дялове в най-атрактивните държавни компании да осигури свежи пари и да намали бюджетния дефицит. Това предлагат пет бизнес организации и Българската фондова борса в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Божидар Лукарски.

Идеите са на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Българската асоциация на управляващите дружества и БФБ.

Предложението е борсова приватизация на 20-25% от БЕХ, „Булгартрансгаз“, Електроенергийния системен оператор, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, Българската банка за развитие, летище София и Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС). Според бизнеса това можело да стане за 6 месеца.

Средства за строеж на магистралите „Хемус“, „Черно море“ и тунела под Шипка да се набавя чрез публично предлагане на акции. Механизмът е създаване на държавно акционерно дружество, което сключва концесионен договор със задължение да изпълни проекта. То получава правото да го управлява и да събира приходи чрез тол такси. Дружеството набира ресурс през фондовата борса, където имат възможност да участват банки, пенсионни фондове, застрахователи, управляващи дружества и чуждестранни инвеститори.

Друг начин на финансиране е чрез издаване на облигационна емисия, като новоемитираните книжа се обявяват за продажба през борсата.

По данни на Комисията за финансов надзор активи за 11 млрд. лева има в пенсионни фондове, застрахователни компании и договорните фондове, които могат да са потенциални инвеститори.

Заради липсата на атрактивни дружества и проекти те са принудени да пласират финансов ресурс в чужбина, като пренасочват спестяванията и инвестициите на българските граждани и фирми към други държави.

В свое становище до министъра на икономиката Божидар Лукарски Агенцията за приватизация казва, че цитираните дружества наистина ще бъдат обект на голям инвеститорски интерес, включително и чуждестранен. Енергийните компании и летище София обаче са в забранителния списък и за да се листват миноритарни дялове, трябва да бъдат извадени от него. За влизане на акционери в Българската банка за развитие пък имало законови ограничения. Приватизацията на АДИС е спряна по искане на ресорния министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *