Бизнесът иска промени в местните налози

Представители на бизнеса се срещнаха със служебния финансов министър Кирил Ананиев, за да обсъдят промените в Закона за местните данъци и такси в частта такса „битови отпадъци“.

Срещата е в отговор на писмо от Българската стопанска камара. Служебният финансов министър реално няма законодателна инициатива, така че каквито и промени да се осъществят, те трябва да бъдат направени от редовен кабинет.

Такса „битови отпадъци“ може да поскъпне за потребителите, ако се въведе принципът „замърсителят плаща“, заяви  Илиана Павлова от Българската стопанска камара, която участва в срещата. Тя обясни, че бизнесът не знае какви реални промени го очакват и следователно как да планира разходите си: В проекта е предвидено нещо за 2017-а, 2018-а, 2019-а. Все пак 2017-а година вече започна. Практиката е това, което познаваме до момента. Вече са изпратени всички уведомителни писма за дължимите суми и 2017-а г. отпада, което означава 2018-а, 2019-а, 2020-а, и отново влизаме в един кръг, за който и аз не знам кога ще свърши.

20% от битовите отпадъци в общините се изхвърлят от бизнеса, но той плаща 80% от депонирането им, обясни Павлова: Има възможност на база съдове, когато едно предпрятие има съдове за битови отпадъци, сключва договор с общината на определена цена да идват и да го събират този отпадък, което също в някаква степен се приближава до принципа „замърсителят плаща“.
Това обаче не включва цената за последващата обработка на отпадъка, обясни Павлова. Освен това и бизнесът, и крайните потребители плащат няколко пъти продуктова такса: Пластмасата беше около два лева килограма, когато плащаме към производителите. Всичко това е част от битовия отпадък. Ние веднаж плащаме като потребител в магазина, когато купуваме кофичка кисело мляко, след това плащаме и като битов отпадък.
Цялостното преизчисляване на таксата за битови отпадъци може да доведе до оскъпяването й за потребителите. Неизвестностите около такса „битови отпадъци“ и въвеждането на принципа, че замърсителят плаща, за които бизнесът настоява от години насам, остават и след днешната среща.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *