Бизнесът и синдикатите излязоха с ултиматум към властта

Работодатели и синдикати излязоха с безпрецедентна обща декларация и поставиха ултиматум с мерки и задачи на политическите партии, които да свършат в последните дни на 42-рия парламент. Социалните партньори настояват НС да замрази обсъждането на всякакви спорни закони, освен в няколко области. На първо място се настоява за актуализация на бюджета на здравната каса. Според разчетите дефицитът в НЗОК ще е поне 329 млн. лв. към края на август.

Друго искане е да се разгледа решението, което обвързва ръста на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота и запазване правата за ранно пенсиониране от 1 януари 2015 г. От другата година пенсионните фондове трябва да започнат да изплащат ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, но по партидите на хората няма достатъчно натрупани средства. Самите дружества искат отсрочка, в която основната пенсия да продължи да се плаща от НОИ, а те да дават допълнителните пари. Освен това КНСБ настоява да се замразят сегашните условия за пенсиониране на миньорите и др.

Третата област засяга европейските средства до 2020 г. – страната ни трябва да приеме редица закони, които са предварителни условия, поставени ни от ЕК, за да получи парите. Организациите настояват за съгласие и по големите енергийни проекти

Социалните партньори подчертаха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще действат крайно, но категорично отказаха да кажат в какво ще се изрази недоволството. „Ако не бъдем чути, ние сме готови да организираме безпрецедентни съвместни действия, за да ги накараме да направят това. Няма да кажем какви са в този момент, само заявяваме че имаме готовност“, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Това, което става последната година, е срамно. Управляващите доказаха по безпрецедентен начин, че нищо освен техните интереси не ги вълнува. Тези хора в своята страст да обслужат нечии интереси стигнаха дотам, че поставиха на карта съществуването на цялата финансова система“, допълни и лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. Според него до кризата се е стигнало със съдействието и одобрението на определени държавни структури.

Представителите на бизнеса не бяха толкова емоционални, но са категорични, че няма да останат със скръстени ръце. „Нашата обща декларация е шамар за всички партии, представени в парламента, и превантивен шамар за тези, които може би ще влязат в него при следващото правителство“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пък заяви, че в момента се пише присъдата на политическата класа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *