Бизнесът настоява да не се изнася само евтината електроенергия

Бизнесът настоява да бъде намерено решение, за да не бъде изнасяна само евтината електроенергия, а вътрешното потребление да покрива т.нар. „скъпи електроенергии и по-малко евтините“, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той припомни, че миналата година беше отменена т..нар. такса „задължение към обществото“ и „това решение беше временна мярка, за да се поотпуши износа на електроенергия“. Експертът отбеляза, че в България съпътстващите електроенергията такси са доста по-високи в сравнение с други страни и решението за отмяна на спомената такса за задължение към обществото „освобождава търговците, когато изнасят електроенергия, да не поемат онази компонента, която остава в страната и която е скъпа.

„Задължение на обществото“ остава да покрива основно зелената енергия. И това според нас не е елегантно решение, защото когато се изнася електроенергия не трябва да се изнася само евтината, а скъпата да остава да се покрива от потребителите на вътрешния пазар“, заяви Стаменов.

Той посочи, че с последното си решение ДКЕВР от юли се увеличава таксата за пренос и достъп с 1 лв., както и такса за задължения към обществото с 1 лев.

„Общото поскъпване е с около 10%, но ние определено сме притеснени, защото икономиката не е излязла от кризата, има свиване на вътрешното потребление, не е направен точен анализ на какво се дължи това свиване. В тази връзка имахме разговори министър Драгомир Стойнев, с електропроизводителите, с БЕХ и очакваме реакция, разбира се“, посочи Стаменов.

Той допълни, че е много по-добре да се задвижи вътрешната икономика и да се изнесе готов продукт с добавена стойност, пред това да се изнася суровина, каквато е електроенергията.

„В момента има повишение на износа на електроенергия и много скоро ще достигнем нивата от 2011, когато имаше рекорд по износ на електроенергия“, заяви Стаменов.

Експертът отбелязва, че от износа на електроенергия в хазната ще влязат 700 – 800 млн., а годишните приходи на предприятията от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори са от порядъка на 10 млрд. лева, което с изчислените данъци, заплати и добавена стойност, прави двете неща несравними.

Стаменов посочи, че ако няма реакция на администрацията във връзка с увеличението на таксите и не се промени схемата за износ на електроенергия, индустриалните производители ще изпълнят отправените предупреждения да спрат да плащат сметките за ток и да излязат на протест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *