Бизнесът не одобрява идеята за увеличаване на осигуровките

Предприемачите у нас не одобряват идеята да се увеличи размерът на осигуровките през следващите 11 години. Против това са 83% от членовете на Българската търговско-промишлена палата, съобщават оттам. „За” предложението се обявяват едва 17 на сто от анкетираните. Това показват резултатите от проучване на БТПП във връзка предложенията за пенсионна реформа, които се обсъждат в работна група между представители на държавата, синдикати и работодатели. В анкетното допитване, направено по електронен път, участват фирми и браншовa организация със заети общо над 5 хил. души.

Бизнесът е против идеята, тъй като се опасява, че ще се увеличи броят на хората, които не се осигуряват на база реални доходи или работят „на черно”, без трудов договор. Друг мотив на представителите на бизнеса е, че от нарастването на размера на осигуровките ще пострадат най-вече коректните работодатели.

Едва 16% от анкетираните фирми смятат за добро предложението за определяне на размера на максималния осигурителен доход на нивото на 8-10 минимални заплати през 2016 г. Другите 84 на сто не са съгласни с него. Те смятат, че такава мярка би насърчила заетите да се осигуряват на по-нисък доход. Бизнесът препоръчва максималният доход да зависи от друг критерий, по-директно свързан с осигуряването и предлагат това да е средният осигурителен доход. Около 35 на сто от анкетираните считат, че всеки работник или служител трябва да се осигурява на база реална заплата, без за това да има максимален праг.

Почти една трета от анкетираните одобряват предложението за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до 65 години до 2037 г. Около 14 на сто от тях смятат, че това трябва да стане по-рано – още до 2027 г. Около 60 на сто от участниците в проучването имат резерви по отношение на изравняването на възрастта.

Около 68% не приемат идеята хората родени след 31 декември 1959 г. да избират личните им вноски за пенсия да отиват в частните пенсионни фондове или в Сребърния фонд. Мотивът на бизнеса е, че Сребърният фонд има различни функции, той не е капиталов стълб, а и не е ясно какви ще са последствията от това.

Около 78% от представителите на бизнеса смятат, че промени, които ограничават развитието на капиталовия стълб, са стъпка назад в самата пенсионната реформа. Почти всички мислят, че е нужно пенсионните фондове да намалят таксите.

Във връзка с реформата в начина на пенсиониране, членовете на БТТП предлагат най-напред да се ограничи сивата икономика. Те предлагат да се въведе единен начин за осигуряване върху реалната заплата за всички работещи, независимо дали те са заети в частния или държавния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *