Бизнесът очаква ръст от 11 на сто в инвестициите за тази година

Стопанските ръководители предвиждат 11.0% номинално увеличение на инвестициите през 2006 г. спрямо предходната година, показва инвестиционна бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през втората половина на ноември.

Около 79% от очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2006 г. са направени от предприятията от частния сектор, като мениджърите прогнозират увеличение с 13.4% на годишна база, докато предприятията от обществения сектор предвиждат 3.2% повече инвестиции в сравнение с направените година по-рано.

По типове инвестиции тези за увеличаване на производствения капацитет са с най-голям дял (33.7%) от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2006 година. На второ място с 28.0% са инвестициите за механизация или автоматизация и за въвеждане на нови технологии, а тези за замяна на износено оборудване имат 27.9% дял. Останалите 10.3% от инвестициите през 2006 г. са насочени за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

Според продуктовата ориентация на производството най-голям дял в очакваните инвестиции през 2006 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (37.7%), следвани от секторите, произвеждащи стоки за междинно потребление (36.4%). На трето място по обем на инвестициите са производството на хранителни продукти и напитки (11.2%).

За 2007 г. промишлените предприятия очакват ръст на инвестициите в промишлеността от 16.4% спрямо 2006 г., се посочва още в анкетата.

Предприятията от обществения сектор формират 23.7% от общия обем на прогнозните инвестиции в промишлеността през 2007 година, като спрямо 2006 г. очакваното увеличение на стойностния обем е 28.3%. Същевременно предприемачите от частния сектор предвиждат за 2007 г. увеличение на обема на инвестициите с 13.2%.

Приоритет в инвестиционните програми през следващата 2007 г. са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет и за механизация или автоматизация и за въвеждане на нови технологии, съответно 36.2% и 26.8% дял от общия обем на очакваните инвестиции.

Оценките на факторите, влияещи върху решенията за инвестиции през 2007 г., са благоприятни, като преобладават мненията, че те имат стимулиращ, а не ограничаващ ефект върху инвестиционната активност. Така например търсенето на продукцията има най-стимулиращо влияние, “финансовите ресурси и очакваните печалби” са на второ място по положително въздействие, а на трето – “техническите фактори”. Другите фактори (политиката на обществените институции, особено по отношение на данъчното облагане и условията за износ на продукция и други) са почти без влияние върху решенията за инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *